Hopp til hovedinnholdet

Hvem må betale for rengjøring når ny leieboer klager over rengjøring?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bodde i en leilighet som jeg leide gjennom utleiemegleren. Da jeg flyttet ut fikk jeg vasken av leiligheten godkjent, og depositumet tilbake, uforkortet. De som flyttet inn etter meg klagde deretter på vasken, og nå vil Utleiemegleren at jeg skal betale for at vaskebyrå skal vaske leiligheten. Ettersom vasken ble godkjent ser jeg ikke helt at dette er en regning jeg skal betale, men jeg kjenner ikke til rettighetene mine godt nok. Hvem sitt ansvar er det å betale for vasken? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


En utleier har krav på at leiligheten leveres tilbake ryddet, rengjort og forøvrig i avtalemessig god stand. Om utleier mener leiligheten ikke blir levert tilbake i samsvar med avtalen har utleier krav på å få erstattet nødvendige utgifter med å utbedre leiligheten. Eksempelvis kan dette være at utleier får erstattet sine utgifter til et rengjøringsbyrå om leieboer ikke har levert tilbake boligen rengjort. Imidlertid er det slik at en utleier må si fra innen rimelig tid om utleier mener boligen ikke er levert tilbake i avtalemessig god stand. Hva som anses som rimelig tid må vurderes konkret, men når det gjelder rengjøring kan man forvente at utleier sier fra raskt om han mener det ikke er rengjort tilstrekkelig.

I ditt tilfelle ser det ut til at utleier faktisk har godkjent rengjøringen. Det skal da svært mye til for at man får medhold i å angre seg på dette. 

I og med at du først har fått vasken rengjort kan du avvise utleiers krav og si at det er reklamert for sent. Du også si at du uansett mener det var rengjort tilstrekkelig.

Om utleier vil opprettholde sitt krav må utleier eventuelt bringe saken inn for Husleietvistutvalget/forliksrådet og prøve saken der. Da må utleier i så fall både dokumentere at det var manglende rengjort i tillegg til at utleier må dokumentere at det var reklamert i tide.

Har du flere spørsmål til dine rettigheter og plikter som leieboer kan du gå inn på Boligjegeren. Du kan også eksempelvis kontakte Leieboerforeningen.

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra