Hopp til hovedinnholdet

Hva slags oppsigelsestid har jeg når jeg ikke har kontrakt?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Heisann. Jeg har leid en leilighet sammen med to andre personer. Fordi leilighetens beskaffenhet ikke holdt standard valgte jeg å flytte ut. Det var blant annet mugg- og fuktskader, og vinduet på soverommet mitt lot seg ikke lukke igjen. Jeg hadde ikke en egen, personlig kontrakt med huseier. Det var èn samlet kontrakt, som innebærte at en av samboerne mine leide leiligheten til èn samlet pris. Vi hadde ingen kontrakt oss leietakerne i mellom. Kontrakten mellom hovedleietaker og utleier har en oppsigelsestid på 3 mnd. Gjelder denne oppsigelsestiden for meg, uten kontrakt? Jeg har hørt en gang at om man bor et sted uten kontrakt har man fortsatt 1 mnd. "sympati-oppsigelsestid" til kontrakthaver/utleier.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Slik jeg forstår deg bor du sammen med to andre personer, hvorav en av dem har en leieavtale med utleier. Dere to andre betaler leie til denne personen. Om jeg har oppfattet deg riktig vil det bety at den personen som betaler husleie til utleier er "hovedleier" mens du igjen fremleier hos denne personen. Det betyr at den personen er din utleier.

Du skriver at det ikke foreligger en skriftlig avtale mellom deg og din utleier. Det er ingen krav at man må ha en skriftlig leieavtale i et leieforhold. Om man ikke har en skriftlig leieavtale vil husleieloven supplere den muntlige avtalen. Om dere ikke har avtalt noe spesielt om oppsigelsestid betyr det at du har tre måneders oppsigelsestid. Det er riktig at i noen leieforhold er det én måneds oppsigelsestid, men for deg som bor i et kollektiv er det hovedregelen på tre måneder som gjelder om ikke annet er avtalt.

Om leieobjektet har vesentlige mangler vil man som leieboer kunne heve leieavtalen, dvs. bryte kontrakten og flytte ut umiddelbart. "Vesentlig mislighold" er imidlertid et strengt krav og det skal mye til før man har grunnlag for å heve, boligen skal i disse tilfellene mer eller mindre være ubeboelige. Om du har hevingsrett i din situasjon er det vanskelig å si noe om ut fra de få opplysningene du har gitt. Jeg vil derfor anbefale deg å ta kontakt med en juridisk rådgiver før du eventuelt velger å gi utleieren din en hevingserklæring (skriftlig melding om at du hever).

Juridisk rådgiving kan du eksempelvis få hos Leieboerforeningen eller Juss-Buss. Du finner også mye informasjon om dine rettigheter og plikter som leieboer på Boligjegeren.

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra