Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bryte kontrakten når den ikke er godkjent som egen boenhet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har nettopp fått opplyst av kommunen at boligen jeg bor i ikke er godkjent som egen boenhet. Jeg fikk klar beskjed om at jeg måtte finne meg en ny plass å bo så fort som mulig, siden kommunen kommer til å sette i gang en prosess. Jeg har også vært i kontakt med juridisk konsulent m.m. for å forhøre meg om mine rettigheter og plikter i en slik situasjon. Jeg har fått informasjon om at leiekontrakten er ugyldig når slike situasjoner oppstår, og at den rettmessig kan heves. Mye tyder på at jeg har retten på min side i denne saken, men jeg lurer likevel på om jeg har fått riktig informasjon. Jeg sa opp leiligheten etter å ha rådført meg med kommunen og juridiske konsulenter, og oppga som årsak at det ikke er søkt om å få leie ut. Dette ble ikke så godt mottatt, og utleieren påstår at jeg egentlig har plikt til å overholde oppsigelsestiden på tre mnd. Kjenner at jeg blir forvirra, og jeg ønsker å gjøre det riktige her. Det hele blir dumt dersom jeg tidligere har fått feil informasjon.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ut fra hva du opplyser har kommunen gitt deg beskjed om både at leiligheten du bor i ikke er godkjent som egen boenhet, og kommunen har i tillegg informert deg om at de kommer til å forfølge dette med din utleier.Du spør i den forbindelse om du kan bryte kontrakten.

For å bryte kontrakten med umiddelbar virkning (heve leieavtalen) kreves det det som heter et vesentlig mislighold fra utleiers side. Dette kravet er veldig strengt. Når en bolig ikke er godkjent til beboelse peker dette i retning av at det foreligger et vesenglig mislighold og at du da kan heve leieforholdet. De viktige argumentene er at det ikke er lov å bo i boligen, og kommunen har varslet at de vil forfølge dette. Det vil i prinsippet si at kommunen uansett kan komme og bestemme at du ikke får lov til å bo der.

Når man hever leieforholdet må dette gjøres skriftlig. Jeg antar du har gjort det. Om du ikke har gjort det bør du gjøre det med en gang.

Du skriver at utleier ikke aksepterer at du har hevet, og krever leie i oppsigelsestiden. Utleier har ingen myndighet til å bestemme om du har rett til å heve eller ikke, men når han ikke aksepterer at du hever leieforholdet må det avgjøres av Husleietvistutvalget/forliksrådet. Der er det du som har ansvaret for å dokumentere at du hadde rett til å heve. Den beste måten å dokumentere dette på er å få en skriftlig uttalelse/bekreftelse fra kommunen på det ikke er lov å bo i boenheten som du bor i.

Heving kan være komplisert og jeg vil anbefale deg å søke juridisk rådgivning. Dette kan du eksempelvis få hos Leieboerforeningen eller Juss-Buss.

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra