Hopp til hovedinnholdet

j 15, vil flytte til kjæresten, 23 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 15 år jeg skal bli 16 i september. Kjæresten min skal bli 23 også i september. Vi elsker hverandre veldig mye og både han og jeg har jobb, han har en fast jobb, jeg har bare etter skolen. Vi har veldig lyst til å bo ilag, problemmet er at foreldrene mine vil ikke gi meg lov til dette. De synes at til jeg er 18 må jeg bo heim å gjør alt det de ber meg om. Men kjæresten min kan ta vare på meg for han tjene godt og han har nok for mat og skole og alt. Også har jeg penger, jeg tjener omtrent 2 tusen i månen, jeg vil veldig bo sammen med han. Men jeg er redd at hvis jeg flytter uten lov av foreldre, foreldrene mine skal ringe politiet. Derfor spør jeg. Kan jeg flytte til kjæresten min uten tillatelse av foreldre? Hva er det jeg må gjøre for å få lov av barneloven for å flytte slik at jeg slapper problemene? Mvh Jenta på 16 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du sier at du er 15 år og blir 16 i september -14. Kjæresten din blir 23 og han tjener bra nok til å forsørge dere begge. Foreldrene dine gir deg ikke lov til at dere skal flytte sammen, og du lurer på hva du kan gjøre for at dette skal være lov. I Norge er det slik at frem til et barn/ungdom er 18 år så er det foreldrene som bestemmer hva barna eller ungdommen får lov til. Du forteller at du ikke har fylt 16 år enda. Dersom dere flytter sammen vurderer jeg det som mest sannsynlig at dere har sex. I og med at du er under 16 år, er dette ulovlig og din kjæreste kan bli dømt for dette dersom han blir anmeldt av f.eks dine foreldre.  Så det er lite du kan gjøre annet enn å prate med foreldrene dine og prøve å bli enige om noe som dere alle synes er greit.

Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med alarmtelefone  116111

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra