Hopp til hovedinnholdet

Etabler firma for å kjøpe bolig.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Vi er en gjeng på 3 gutter som lurer på om følgende er mulig: Vi vil gjerne kjøpe leglighet istede for å leie i studietiden. Vi skal alle ta utdanning i samme by, og vil bo sammen. Vi har idag egenkapitalen til lån (ca 400.0000) tilsammen, men ikke hver for oss. Vi lurte på om det var mulig å starte et firma, samtlige spytter inn sin egenkapital og ta opp lån med firmaet. Firmaet vil ha faste inntekter iform av leigeinntekter fra oss tre. På denne måten slipper en og sitte med følelsen av "ansvaret" fordi han er eier på papiret, og har lånet. Alle tre vil være deleiere i firmaet. Vil det være vannsklig å få lån? Er dette mulig? bare tanker vi har utvekslet dette...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Siden dere bare har kr 400 000 i egenkapital må dere ta opp et lån i en bank i tillegg. Banken vil nok ikke akseptere bare et nystartet lite firma som låntaker. Dere vil måtte være kausjonister/ansvarlige for lånet i tillegg alle tre.  Dermed er det egentlig ingen hensikt å bruke penger på å opprette et firma.


Problemet deres vil være å overbevise banken om at dere klarer å betale de månedlige utgiftene på lånet. Studielån og stipend regnes vanligvis ikke som en inntekt som kan betjene boliglån.


Jeg tror derfor at dere vil trenge hjelp av foreldrene deres, gjennom at de kausjonerer for lånet.

Da blir det viktig å sette opp en god avtale og fordele ansvar. Kjøp av bolig er en langsiktig disposisjon. Vi kan ikke forvente at boligprisene fortsetter å stige like mye som de har gjort. Det koster mye å kjøpe og selge bolig. Dersom dere kjøper en bolig som dere ønsker å selge igjen etter et par år, kan dere ikke regne med at prisen dere får er så veldig mye høyere enn den dere har gitt. En eventuell prisstigning må også dekke utgifter til salg av boligen på minimum kr 70-80 000.

Kjøp av felles bolig kan være en god løsning, men det forutsetter god avtale dere imellom, at dere har et langsiktig perspektiv, og antagelig vil banken kreve kausjon fra foreldre.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra