Hopp til hovedinnholdet

Redd for å flytte hjemmefra

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ser at mitt spørsmål ikke er lik noen andre sitt når det gjelder å flytte hjemmefra. Jeg gikk vg3 i Russland i to måneder sammen med 9 andre norske fordelt på 2 kollektiv, før jeg bestemte meg for å flytte hjem å fortsette å gå på skole her hjemme hos foreldrene mine. Jeg klarte ikke å føle meg hjemme eller slå meg til ro der. Da ble rett og slett alt "fælt" hjemlengselen ble helt akutt og brutal. Jeg gråt flere ganger om dagen.. Og jeg hadde ingen hele gode dager, bare gode øyeblikk. Men er veldig fornøy og angrer ikke på at jeg har flyttet hjem. Nå er problemet mitt at jeg har veldig angst for flytte hjemmefra etter vg3. Jeg har veldig lyst på en jobb i en organisasjon jeg er med i. Men det betyr at jeg må flytte ca. 3 timer unna. Jeg begynner og grine bare jeg tenker på det. Vil ikke oppleve det samme som jeg gjorde i Russland! Jeg orker ikke den intense hjemlengselen eller følelsen av å ikke høre hjemme. HJELP!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har hatt en opplevels med flytting som var vanskelig.  Det er jo med på å gjøre at du gruer deg for å flytte neste gang.  -Du er redd for følelsen av ensomhet og hjemlengsel, for det var følelser som du kjente mye på i Russland. 


Når du nå har god tid til å forberede deg, er det veldig god mulighet for at det skal bli annerledes og gå bra når du flytter neste gang.  Du VET noe om hvordan det kan være, og du kan da planlegge å gjøre ting på en måte som gjør at det ikke blir så ille.  Du kan også forberede deg på å tåle litt av hjemlengsel og ensomhetsfølelse, -for det er jo vanlige følelser som er en del av livet og som aller kjenner på noen ganger.  Du kan legge en plan for hyggelige ting du kan gjøre, for hvordan du skal bli kjent med andre, og for når du skal reise hjem på besøk.  -Den muligheten er jo også mye større når du er nærmere. 

Du har noen tanker om noe du har veldig lyst til, og det er bra. Hold fokus på det og prøv å bestemme deg at om du får til det du vil, kan du tåle et lite ubehag med å være hjemmefra også. 

Se også råd i artikler under

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Alene = ensom?

Jente alene på sofa (colourbox.com)

At man er mye alene trenger ikke å bety at man er ensom. Mange liker å være alene og trives i sitt eget selskap. Av og til trenger vi litt tid for oss selv. Andre ganger føler man kanskje ikke at man har noen andre valg enn å være alene, og det er her ensomheten kommer inn.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra