Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er ikke noen snille folk, og de er EKSTREMT styrende ovenfor alt. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! er ei jente på 15 snart 16 som er desperat. foreldrene mine er ikke noen snille folk, og de er EKSTREMT styrende ovenfor alt. Det er alltid deprimerende hos oss, mamma ligger til sengs hele dagen fordi hun har en ryggskade, og kan ikke jobbe. pappa som ikke har noe særlig problemer har ikke jobb og bare sitter inne på rommet hans hele dagen lang. De snakker hele tiden om sykdom og dårlig økonomi. jeg har såvidt 3 bh'er, det var sånn at kjæresten min kjøpte bh til meg siden mamma og pappa ikke gjorde det, isteden bruker pappa opp de pengene vi har på ting som øl, tur utstyr og dyre pc deler, når både jeg og lillebroren min som begge var i en bilulykke, trenger gode sko for ryggen. Jeg har snakket med blant annet kjæresten min sin mor og flere bekjente av mamma og pappa, og de alle sier noe må gjøres med hvordan de behandler oss. De kjefter på ingenting og mamma snakker om at hun skal drepe seg selv osv. jeg vil flytte hjemmefra men vil ikke blande inn barnevernet går det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som om alle i familien din har det vanskelig. Jeg tenker dere alle trenger hjelp og oppfølging fra noen. Jeg forstår det blir en trist stemning når det er så mye som handler om sykdom og dårlig økonomi. Når dere barn opplever å få mye kjeft for ingen ting og din mor sier hun vil drepe seg selv, tenker jeg det er viktig at det kommer noen inn med hjelp til dere. Jeg vil oppfordre deg til å si fra til noen voksne som du stoler på, det kan være i din familie eller noen på skolen. Helsesøster er ofte fin å snakke med. De kan hjelpe deg å få kontakt med enten barneverntjenesten eller andre hjelpeinstanser i kommunen. Dersom du skal flytte hjemmefra går det an uten barnevernet dersom dine foreldre samtykker til at du skal bo hos noen dere kjenner. Da må dine foreldre betale for det og det blir en privat avtale som dere alle ønsker. Du kan ikke selv velge hvor du skal bo når du er under 18 år. Det er fordi dine foreldre har foreldreansvar for deg. Dersom dine foreldre ikke ønsker at du skal flytte ut og du selv mener du ikke får god nok omsorg kan du ta kontakt med barneverntjenesten i den kommunen du bor i.

Du må gjerne ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111. Da kan vi snakke litt rundt de muligheter som kan finnes for det. Det er gratis å ringe og du kan være anonym.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra