Hopp til hovedinnholdet

Jeg har fått lov av mamma å flytte for meg selv.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har fått lov av mamma å flytte for meg selv. Kan jeg endre adresse i folkeregisteret? Siden mamma og pappa verken har meg 100%, kan jeg søke om nytt barnebidrag fra dem begge? Eller forblir det det samme som pappa betaler i dag til mamma? Hvordan kan jeg få de pengene over til min konto? Kan jeg be NAV om å overføre disse til meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Din far betaler barnebidrag til din mor for å bidra til å forsørge deg. Det er i utgangspunktet foreldrene selv som må avgjøre hvordan disse pengene brukes, for de går på en måte inn i potten av inntekter som bidragsmottakeren har. Mange har lett for å tenke at barnebidraget skal gå til ekstrautgifter til barnet, men barnebidraget skal dekke en del mer enn det. Det skal gå til blant annet bolig, strøm, mat, utstyr til skole og fritid, transport, osv. Det er altså livsnødvendigheter som må dekkes først, og så kommer ting man gjerne kunne hatt lyst på.

Hovedregler:

Foreldrene kan selv lage avtale om hvor mye bidrag den ene parten skal betale, eller så fastsettes bidraget av staten.

Du kan lese mer om barnebidrag på denne siden. Det er litt komplisert informasjon, men viser hvor mye staten beregner at det koster å forsørge et barn pr måned. Boutgiftene er faste, og så kommer forbruksutgifter som varierer med alder. De totale utgiftene fordeles så mellom foreldrene.

 

Det koster en del å flytte for seg selv, både husleie, strøm, mobil, hygieniske artikler, mat, transport og mer. VI har laget en artikkel som sier noe om hvor mye det kan koste å bo for seg selv, jeg legger den ved under svaret.

 

Når det gjelder reglene for melding om flytting for personer under 18 år, må den eller de som har foreldreansvaret – og som barnet bor fast sammen med – skrive under på flyttemeldingen. Les mer her.

Et godt råd når man skal snakke med foreldrene sine om slike ting, er å være oppriktig interessert i å få oversikt sammen med foreldrene, og ikke starte samtalen med å sette frem krav.

 

Lykke til!

Med vennlig hilsen NAV (www.nav.no) i samarbeid med ung.no 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Folkeregistrering

Folk på gata i Oslo  (ung.no)

Alle barn som blir født i Norge skal folkeregistreres. Her kan du lese mer om hva folkeregisteret er og hva det brukes til.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra