Hopp til hovedinnholdet

Er 16 år gammel, og skal flytte hjemmefra. Har jeg krav på at mine foreldre forsørger meg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på følgende: jeg har mulighet til å bo hjemme hos begge foreldrene mine, men ønsker å flytte. Mamma sier hun ikke skal betale noe bidrag til meg siden jeg flytter frivillig. Hva med pappa da? Det samme må vel gjelde for han? Eller tar mamma feil? Etter Barneloven så skal de jo begge forsørge meg til jeg er 18 år. Hvis mamma ikke skal betale noe så er det vel ikke rettferdig at pappa skal gjøre det heller? Likhet for loven liksom. En siste spørsmål, kan jeg be om å få barnetrygden selv hos Nav eller må mamma fikse dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte hjemmefra for å gå på skole eller lignende, er det ingen lov som hindrer dette. Husk bare at du ikke har noen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, og du kan heller ikke kreve at foreldrene dine hjelper deg økonomisk om du har tilbud om bosted og mat mv. hos dem. 

Foreldrene har plikt til å forsørge deg, så lenge du går på videregående skole eller er lærling (Barneloven §67 og §68). 

Så lenge du er under 18 år og ikke er myndig, så kan du ikke selv søke om økonomisk støtte fra NAV. Siden dine foreldre har plikt til å forsørge deg så lenge du går på videregående skole/er lærling, så vil det være det du får fra dem og lån og/eller stipend fra Lånekassen du må leve av hvis du flytter for deg selv når du blir 18 år. Mange studenter må også jobbe deltid ved siden av skolen, for å klare å få økonomien til å gå rundt.

Du bør snakke med dine foreldre om dette, om hva du tenker og at du ønsker å flytte ut. Dere må se om dere kan bli enige om en privat bidragsavtale, altså hvilke utgifter de kan hjelpe deg med og hva du skal betale selv når du flytter ut. Blir dere ikke enige så kan du sende inn søknad om barnebidrag til NAV. 

Dine foreldre har forsørgingsplikt for deg så lenge du er under 18 år, men kan gjelde utover 18 år mens du går på videregående skole/er lærling. Det betyr at de skal hjelpe deg, etter økonomisk evne, å dekke utgifter du har til husleie, mat, strøm og så videre.

Det betyr at barnebidraget som din far betaler til din mor i dag, vil fortsatt bli utbetalt til din mor så lenge du er under 18 år. Det er hun som har hovedomsorgen for deg, og hun må altså sørge for at du har det du trenger; penger til mat, husleie, medisiner, klær og så videre selv om du har flyttet ut for å gå på skole.

Det er bare i helt spesielle tilfeller at NAV utbetaler barnebidraget direkte til deg, da må det være dokumentert at barnebidraget ikke kommer deg til gode i det hele tatt, at du ikke blir tatt vare på økonomisk når du flytter for deg selv.

Når du fyller 18 år derimot, så vil ikke din mor lenger få utbetalt barnebidrag fra din far. Men plikten til å forsørge deg varer som nevnt normalt ut videregående skole/lærlingtiden, slik at du kan sende inn søknad om barnebidrag fra dine foreldre via NAV, når du fyller 18 år. Det beste er at du og dine foreldre blir enige om en privat bidragsavtale. Her kan du lese mer om privat bidragsavtale.

Ring NAV på telefon: 55 55 33 33, for mer informasjon om barnebidrag.

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra