Hopp til hovedinnholdet

Vil flytte til Oslo og jobbe der, hvordan går jeg frem?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 20 år som har planer om å flytte til Oslo for å finne jobb. Nå bor jeg sammen med min mor i en annen by og får tiltakspenger fra nav. Det jeg lurer på er hvordan jeg skal gå fram for å flytte? Jeg vet at det er lurt å finne jobb først, og deretter leilighet, har veldig lyst å starte å søke nå, men om jeg skulle bli tatt ut til et intervju så har jeg jo ikke råd til å reise til oslo og så tilbake igjen. Planen var egentlig å bo hos min tante i oslo i starten, til jeg har kommet meg i orden med jobb, men nå har det seg sånn at hun skal flytte langt vekk og det er ingen andre som har plass til å ha meg boende hos dem. Så, hva skal jeg gjøre? Det å flytte til Oslo har vært drømmen lenge, og jeg er endelig klar. Må nevne at jeg har ingen høy utdanning, og mer skole er uaktuelt, Så hvordan skal jeg egentlig starte? Jeg har jo ikke råd til leilighet på en NAV-lønn heller som er 340 kr dagen og jeg tror heller ikke noen vil leie ut i dette tilfelle.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så spennende at du ønsker å realisere drømmen din om å flytte til Oslo!

Når det gjelder flytting er det i utgangspunktet alltid en fordel å ha litt penger på lur for å betale depositum eller klare å betale leien om du skal lete etter jobb samtidig. Mange utleiere krever at du betaler et depositum på tre måneders leie. Disse pengene vil du få tilbake dersom du betaler leia og behandler leiligheten godt.

Dersom du føler at du har tid - så kan en start være at du begynner å spare penger. Du kan også forsøke å søke jobb samtidig, men forklare i jobbsøknaden at du gjerne stiller til telefon- eller Skypeintervju ettersom du ikke kan reise til Oslo. 

En annen mulighet er at du snakker med NAV-kontoret ditt og hører hvilke muligheter de har for å dekke eventuelt depositum kontant eller med sosialgaranti. Dersom du finner en leilighet så kan det hende at de kan hjelpe deg på veien mot jobb. 

De nevnte mulighetene her er kanskje de "tryggeste" veiene. Noen velger å sjekke seg inn på hostel eller finne en rimelig plass å bo mens det leter etter jobb. 

Når det kommer til jobbsøking generelt så kan det være lurt å ta direkte kontakt med arbeidsgiverne og høre om de trenger folk. Det legges ut stillinger på nett, men dette er bare en brøkdel - fokuser derfor på å kontakte arbeidsplasser direkte og send/gi dem gjerne CV og søknad samtidig. Les mer om hvordan du går frem i jobbsøkingen eller skriver CV/søknad i artiklene under.

Bor du ikke i Oslo mens du søker jobb kan det være muligheter for å ringe arbeidsgivere og spørre eller sende dem mail. Husk å være ydmyk og spørre om de har tid til en rask prat og presenter deg selv fra din beste side. 

Generelt er det rimeligere å bo i kollektiv og dele leilighet med andre mennesker i Oslo, og det kan også til tider være rimeligere å bo litt utenfor sentrum. Du kan lese mer om hvordan finne bolig i Oslo på UngInfo sine nettsider ved å klikke her

 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Slik lager du en god CV

Jente sitter ute og skriver på laptop (colourbox.com)

CVen kan avgjøre om du får den jobben du drømmer om. Men hva skal en god CV inneholde, og hvordan bør den se ut?

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra