Hopp til hovedinnholdet

er leietaker, og har en sint nabo

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har noen spørsmål angående sjikanering/mobbing (usikker på hva jeg bør kalle det). For 2 mnd siden flyttet jeg, kjæresten min og en venninne inn i en leilighet i en blokk. Vi har hilst på noen av naboene, og de virker greie, med unntak av en dame på ca 60. Hun hilser såvidt i gangen osv. I går hadde jeg besøk av noen klassekamerater hvor vi hadde quizer og koste oss. Merk: vi spilte musikk, MEN ikke spesielt høyt, og vi har i tillegg fått beskjed fra utleier at det er lydtett. Plutselig ringer det på døra, og den eldre damen står utenfor. Hun roper til meg, sier ting som "jævla leietaker", "fuck you". Jeg prøvde å roe henne ned med å si "beklager hvis du har hørt oss, vi skal selvfølgelig ikke spille musikk hvis du hører oss". Men dette hjalp lite.. Det hele endte med at hun smalt døra i ansiktet på meg, og begynte å ringe på døra til de andre i etasjen (for å "baksnakke" oss). Klassekameratene mine fikk sjokk, noen av de ville ringe politiet. Hva skal vi gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du leier en leilighet i en blokk og har kommet i en konflikt med en av naboene. De øvrige naboene har dere et godt forhold til.

 

Dere har jo ikke noen leiekontrakt med naboen, så det er litt vanskelig å løse denne saken i henhold til lover og regler. Etter Husleieloven har utleier en plikt til å sørge for vanlig ro og orden på eiendommen, slik at dere som leietakere ikke blir forstyrret i hjemmet deres. Han har med andre ord en plikt til å gripe inn overfor naboen, dersom hun forstyrrer deres ro. Så dersom naboen opptrer svært forstyrrende overfor dere, kan dere be utleieren deres snakke med henne. Men merk at dere må tåle litt og det at hun klager på det hun opplever som støy, er ikke nok til at hun har forstyrret roen. Men utvikler dette seg til å bli en sak hvor hun åpenlyst trakasserer dere og snakker negativt om dere til de øvrige naboene, kan det stille seg annerledes.

 

Når det gjelder å ringe politiet, må dere nesten oppleve hennes atferd som så truende eller trakasserende at det faller inn under straffeloven, for at dere skal kunne anmelde henne. Men dere kan jo ringe dem og forhøre dere om hvordan dere skal forholde dere til henne, dersom hun ikke gir seg.

 

Det kan også tenkes at hun retter flere klager til styret i blokka og direkte til utleier, for det hun opplever som støy. Det kan igjen medføre en fare for at dere får varsel om at dere må flytte ut. I og med at dere har et godt forhold til de øvrige naboene, kan dere innhente uttalelser fra dem om dere skulle komme opp i en sånn situasjon. For å være ute litt i forkant, kan dere også si ifra til utleier allerede nå om at dere opplever problemer med at naboen deres snakker negativt om dere til de andre. Send han gjerne noe skriftlig, eksempelvis en e-post, så dere har bevis for at dere har tatt opp dette allerede nå. Merk at nå har jeg beskrevet det verste som kan skje med hensyn til leieforholdet deres og jeg understreker at det er slettes ikke sikkert at det går så langt. Men det skader ikke å være ute litt i forkant. Kanskje har også utleieren deres noen råd og tips til hvordan dere skal forholde dere til naboen.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing