Hopp til hovedinnholdet

Har huseier lov til å gå inn i leiligheten uten å spørre leietaker om lov?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Har leietaker lov og gå inn i leiligheten uten og spørre i forkant, men bare si at hun måtte inn i etterkant. Uten og oppgi grunn til hvorfor hun måtte inn. Hva kan man eventuelt gjøre med dette ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

I utgangspunktet er det slik at du som leieboer er den som bestemmer hvem som skal slippe inn i leiligheten du leier, også når det er utleier som vil inn. Du har kun plikt til å slippe inn utleier dersom dette er nødvendig for tilsyn, vedlikehold eller andre arbeider i leiligheten av et visst omfang. Tilsyn er når utleier vil se at leiligheten brukes slik man har avtalt, for eksempel at man ikke røyker inne hvis det er forbudt, men dette kan ikke skje så ofte.

Med mindre adgang er nødvendig for å forhindre skade, for eksempel fordi det har oppstått en vannlekkasje som utleier må stoppe med én gang, har du krav på å bli varslet i rimelig tid før utleier skal inn. Dette gjør det mulig for dere å bli enige om et tidspunkt som passer for begge.  Hva som ligger i kravet til «rimelig tid» kommer an på hvorfor utleier må ha adgang, og dette vil være forskjellig fra sak til sak. Generelt vil man si at tilsyn bør varsles minst en uke i forveien. 

Utleier har heller ikke krav på å beholde en kopi av nøkkelen, med mindre dette er noe dere har avtalt. Likevel, dersom man stoler på utleier kan være lurt at vedkommende får beholde nøkkel, noe som vil være lurt hvis noe skulle skje når du som leieboer er bortreist eller utilgjengelig.

Dette er viktige regler som skal sikre privatlivets fred for den som leier bolig.

Vi anbefaler deg at du tar opp disse reglene med utleier, og at du viser til at dette står i husleieloven § 5-6. Dersom utleier ved gjentatte anledninger bryter reglene, kan det bli aktuelt å bytte lås. I så fall er det lurt å snakke med Leieboerforeningen eller andre som kan veilede deg om den juridiske prosessen.

 

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra