Hopp til hovedinnholdet

Hvem kan hjelpe med å få orden mellom meg og foreldrene mine når jeg flytter med kjæresten?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 18år, som ønsker å flytte sammen med kjæresten til sommeren, for å begynne på økonomistudier. Problemet er at foreldrene mine nekter meg å flytte sammen med ham, og mener jeg bør ha studietiden for meg selv, da de synes jeg er ung og uerfaren. Selv føler jeg meg klar for studier kombinert med samboerskap, for jeg er ikke interresert i den såkalte "ungdomstiden" de snakker om, da den hovedsaklig nå til dags består av å drikke seg dritings. Jeg føler meg mer voksen enn som så. De kommer med trusler om at resten av familien vil hate meg om jeg gjør det, og andre ting som gjør dette forferdelig vanskelig. Hva kan jeg gjøre, og hvem kan jeg eventuelt kontakte, som kan hjelpe meg å få orden mellom meg og foreldrene mine når jeg flytter med kjæresten?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tak for at du stiller oss spørsmål!

Når du er 18 er du myndig kan du selv ta avgjørelser i ditt liv. De aller fleste foreldre er redd for at barna sine skal ta avgjørelser som kommer til å gjøre livene vanskelig senere. Det å være forelsket gjør at vi ikke alltid tar kloke avgjørelser. Dette er det forsket på. Forelskelse gjør ofte at vi undervurderer vansker. Dette betyr ikke at du ikke er i stand til å ta gode avgjørelser i ditt liv.

Det er en god ide å få snakket med dine foreldre slik at forholdet mellom dere blir ødelagt. Foreldre sliter ofte med å godta og stole på at barna deres er blitt store, noe som noen ganger gjør det vanskelig å lytte skikkelig til barna sine.

Ved familievernkontoret der dere bor kan dere få hjelp til å snakke sammen på en bedre måte. Du kan få hjelp til å fortelle dem at du må få lov til å ta dine egne valg i livet. de kan få hjelp til å gi slipp og la deg ta dine egne avgjørelser, på godt og på vondt.

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra