Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil flytte men foreldrene mine er ikke enige. Hvordan kan jeg få det bedre her jeg bor, eller hvordan kan jeg få dem med på å flytte?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er en jente på 14 år. jeg vil flytte ut eller bare flytte vekk fra her jeg bor, men jeg får ikke lov av mamma og pappa! jeg vi ikke bort fordi jeg er blitt mobbet eller lignende, men jeg føler at alle kjenner meg, og at jeg ikke kan gjøre noe uten av at alle finner ut av det. Jeg har en KJEMPE god venninne som bor 2/3 timer unna og bor sammen med bare moren sin og dem begge har sakt at vis jeg trenger og komme meg bort kan jeg komme til dem. jeg har også besteforeldre som bor 20 minutter fra meg som jeg også kan reise til om det er noe! Men saken er at jeg vil ikke bo her, men mamma og pappa nekter og flytte bare fordi jeg ikke vil bo her... hva kan jeg selv gjør for å få det bedre her jeg bor, eller hvordan kan jeg få dem med på at vi/jeg kan flytte? jeg vurderer og gå frem og bare bytte skole og flytte til besteforeldrene mine, men jeg føler det blir feil?? tusen takk for svar <33

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er lett å forstå både deg og foreldrene dine i denne saken. Det høres ut som det er veldig viktig for deg å flytte vekk, og du forklarer godt om hvorfor dette er noe du ønsker. Det høres nesten ut som du er litt låst eller at du får litt lite pusterom der du bor nå. Og at du savner din gode venninne og vil være nære henne, dette har jeg full forståelse for! 

Men jeg kan også godt forstå foreldrene dine. Som voksne har de et stort ansvar for hele familien. De må ta hensyn til mange ting når de velger hvor dere skal bo. For eksempel hvor de har trygge jobber, hvilket hus det passer å bo i, hva de har råd til, hvor dine eventuelle søsken trives og hvor nettverket deres er best. Dette er noen av mange ting de trolig tar hensyn til når de sier nei til å flytte. Så akkurat dette må du nok akseptere, og stole på at dine foreldre tar en avgjørelse som er riktig i det lange løp!

Husk at de følelsene du beskriver som er vanskelige nå, kanskje endrer seg i løpet av tiden som kommer. Noen ganger føles livet bare bånn i bøtta og man hater stedet man bor på. Men så skjer det en liten endring - noe på skolen kanskje, eller en ny årstid. En ny elev i klassen, en ny lærer eller man finner en ny hobby. Og livet er ikke så verst allikevel. Jeg tipper du har opplevd oppturer og nedturer før. Så vær tålmodig og se hva som skjer!

Hvis lysten til å flytte bare blir sterkere og sterkere i året som kommer må du kanskje finne mer ut av hva dette skyldes og vurdere å snakke alvorlig med foreldrene dine, eller kanskje med helsesøster på skolen din. Men enn så lenge er mitt beste råd at du jobber med å tåle denne frustrasjonen og se på det som en liten "beskjed" til deg selv om at du trenger forandring. Og forandring kan du få selv om dere ikke flytter. Jeg syns det er kjempefint at du tenker alternative løsninger når det du aller helst vil ikke er en mulighet. Spør deg selv: Hvordan kan du og venninnen din se hverandre mer selv om dere bor langt unna hverandre? Hva kan du gjøre for å ikke kjenne deg så låst der du bor nå? Kanskje du kan lage faste avtaler et par ganger i måneden der du reiser på besøk til venninnen din for å komme deg litt vekk. Det er mye mamma og pappa kan hjelpe deg med som et alternativ til å flytte. Snakk med dem om hva det er du trenger og hva som er årsaken til at du vil flytte. Hvis de skjønner hvordan du har det kan de kanskje gjøre en ekstra innsats for å kjøre eller hente deg, eller bli med deg på ting som gir deg litt pusterom fra der du bor nå. 

Jeg legger ved et par artikler som handler om det du tar opp. Les dem og ta en ny prat med foreldrene dine. Jeg håper dere finner en løsning som er god nok for alle. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra