Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er skilt. Jeg vil ikke bo hos verken mamma eller pappa. Hva bør jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, foreldrene mine er skilt og jeg vil ikke bo hos noen av dem. Med moren min krangler jeg hele tiden, så mye at barnevernet er blandet inn. Hos faren min er det gammelt innredning (ikke viktig), og han er veldig streng og drikker alltid øl og jeg føler meg ikke trygg hos han. Uansett hva jeg sier til b.u.p, barnevernet etc. Så vil ingen høre. moren min har også en ny kjæreste som sier stygge ting til meg osv. Jeg har fått tilbud om å bo hos besteforeldrene mine, men siden bestefar har vært voldelig og slått meg, takket jeg nei til det. Jeg vil ha noen å bo hos, men jeg finner ingen steder. Venner har gitt meg tilbud om at jeg kan være hos dem, men det ender som regel med at jeg ikke får lov av enten mamma eller pappa. Vet noen hva jeg bør gjøre? Noen å snakke med? Finne et nytt hjem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du forteller om en situasjon som høres veldig vanskelig ut og som ikke er noe god for deg. Du forteller om utrygghet, vold og å ikke bli hørt. Dette blir jeg bekymret av og jeg mener at du trenger hjelp av noen andre voksne utenfor familien din til å finne ut om du fortsatt bør bo hjemme med mamma og/eller pappa.

Alle barn har rett til å få trygghet, støtte og kjærlighet i hjemmet sitt. Dersom du ikke har det slik nå, er det flott og viktig at du sier ifra!

Du forteller om at BUP og barnevernet ikke lytter til deg. Nå vet ikke jeg hva som er blitt sagt og hva de tenker. Men jeg oppfordrer deg til å ikke gi opp,og til å forsøke å si ifra til dem igjen! Dersom barnevernet allerede er koblet inn, antar jeg at du har en saksbehandler, eller en kontakt som kjenner din sak. Denne personen skal lytte til din historie og dine behov når han/hun tar avgjørelser knyttet til din fremtid og hvor du skal bo, eller hvem som skal ha omsorg for deg. Dette er faktisk lovfestet i barnevernloven! Du må forsøke å snakke med din kontakt på nytt, og forsøke å forklare historien slik den oppleves for deg, en gang til! Kanskje er det noe de ikke har forstått, noe de har overhørt eller ikke har tatt på alvor? Dersom du er redd eller utrygg må de voksne ta dette på alvor, selv om ikke de mener det er slik. De voksne i barnevernet eller på BUP har ansvar for å sjekke ut dine opplysninger og å være helt sikre på at du har det bra der du bor.

Hvis du fortsatt ikke opplever at noen hører på deg, kan du forsøke en annen vei. Du kan for eksempel gå til helsesøster på skolen din, eller læreren din. Fortell historien din på nytt og si hvordan du opplever situasjonen hjemme. Vær ærlig om alt som er vanskelig. Det gjelder å få prate med en som du opplever at forstår deg og tar deg på alvor. Kanskje vil det føles annerledes etter en prat hos helsesøster? Hun kan helt sikkert hjelpe deg videre i systemet og være en kontaktperson for deg.

Jeg håper du ikke gir opp og at du får hjelp til å bo et sted du føler deg trygg og glad. Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra