Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene til min venninne bestemme at hun må flytte til Canada mot hennes vilje?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Trenger svar fort Okeh, så dette handler om en venninne av meg. Foreldrene hennes snakker om at de skal flytte til Canada når hun blir 17 ish. De sier at henne ikke lærer nok her i Norge så de må flytte og det ikke er noe hun kan gjøre med det, så jeg lurer på har de rett til å bestemme at de skal flytte til Canada uten hennes mening eller deltagelse i avgjørelsen? TRENGER SVAR FORT!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

I utgangspunktet er det hennes foreldre som har det juridiske og økonomiske ansvaret for henne og kan ta avgjørelse på hennes vegne. Kort og godt, de kan bestemme. Det er forståelig at det er vanskelig for din venninne å flytte fra alt og alle hun kjenner. 

Det kan hende det kan være godt for henne å ta kontakt med Alarm telefonen 116 111 for å høre om det finnes noen andre muligheter for henne. Uten hennes foreldres samtykke er det en rekke avgjørelser hun ikke kan ta før hun er 18. Dette gjelder for eksempel det å undertegne en leiekontrakt, ta opp lån, åpne bankkonto osv.

Håper dette er svar på det du lurte på.

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra