Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil men er redd for at jeg ikke klarer å flytte

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg er nå ferdig med vg3. De fleste vennene mine skal på folkehøyskole, militære, flytte by for å studere, reise. Det å flytte hjemmefra virker så utrolig lett for alle andre. Folk reiser til andre siden av jorden og det virker så lett for dem. jeg føler meg veldig alene i det å være redd for å flytte. Jeg har slitt litt med ensomhet de 3 årene på VGs siden jeg ikkje fikk meg så mange venner. Neste år reiser som sakt de fleste av de vennene jeg har vekk og jeg er redd for at jeg vil føle meg enda mer ensom om jeg blir hjemme. Jeg vil helst flytte til Bergen og studere og starte på nytt og få nye venner, Men dette er Noge jeg ikkje tårer. Jeg er redd for at jeg ikke skal få venner og bare bli enda mer deprimert. alle runt meg sier bare flytt, Inger kjønnet liksom at det skal være noe problem. Jeg tenker egentlig om det beste for meg er å bli hjemme et år til og jobbe og bli mer klar for å flytte. Trenger litt tips. Er redd for å flytte, men redd for å blir merensom viss jeg blir hjemme.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i det du skriver. Du er modig som tør å være så ærlig.

Kanskje du bør snakke med noen og legge en plan for hvordan du skal klare overgangen med å flytte? Du kommer til å finne venner et nytt sted og sannsynligvis klarer du å finne ut av hvordan du skal klare å flytte og bo et annet sted. Men ut fra det du skriver kommer dette sannsynligvis til å kreve mye energi og krefter hos deg. 

Det tar ofte lang tid å få nye gode venner på et nytt sted. Kanskje 1-2 år. Du kan finne noen å bli kjent med ganske raskt, men kanskje du trenger å holde kontakten med gamle venner frem til du har fått nye venner om du flytter? En deltidsjobb eller et frivillig verv kan hjelpe deg i kontakt med andre. Så er det gjerne lett å få kontakt med andre hvis man begynner å studere, for da treffer du mange i en liknende situasjon og skolen legger tilrette for at studenter skal bli kjent.

Du beskriver at frykten for at det ikke skal gå bra hindrer deg i å prøve. Hva er det verste som kan skje? Sannsynligvis blir det tøft og vanskelig det første halve året, kanskje også hele det første året. Men klarer du å holde ut å ha det vanskelig en periode frem til du finner deg tilrette et nytt sted?

Har du noen du kan snakke med? Kanskje du har en sårbarhet som gjør dette med flytting ekstra vanskelig for deg. Da kan det være lurt å søke hjelp for det. Snakk gjerne med fastlegen din om dette. Eller har du støtte i noen i familien? Hvis du planlegger godt og passer på deg selv med tanke på kosthold, søvn, holde deg i god form og så videre så kan du prøve å se hvordan det går. Det er gjerne ved motgang man vokser og blir sterkere. Du kommer ikke til å klare det hvis du ikke prøver. Men det er helt greit at du venter et år til du føler deg mer klar. Det kan kanskje være det lureste du gjør, når du kjenner at det er riktig for deg. Det kan også være fint å ha med litt ekstra oppsparte penger når man skal flytte for seg selv. Mange flytter ikke ut før de er langt over 20 år, så du er absolutt ikke den eneste som er urolig med tanken på å flytte for deg selv til et nytt sted.

Se tips i vedlagte artikler.

Lykke til videre.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra