Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ikke bo hjemme , jeg vil flytte vekk.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg vil ikke bo hjemme , jeg vil flytte vekk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til oss, og beklager at det har tatt litt tid før du får svar!

Så fint at du tar kontakt med oss når ting er vanskelig. Du sier du ikke vil bo hjemme lenger, men ikke noe om hvorfor det er slik. Når livet ditt og kanskje også hjemmesituasjonen din er så vanskelig at du ikke lengre ønsker å bo hjemme, så er det nødvendig å søke hjelp.

Det er flere som kan hjelpe deg og gi deg støtte. Det du kan gjøre i første omgang er å snakke med helsesøster på skolen din eller på Helsestasjohn for ungdom. Helsesøster vil hjelpe deg, og sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i din situasjon. 

Barn og ungdommer kan også selv ta kontakt med barnevernet for å få hjelp. Det kan du gjøre ved å ringe alarmtelefon for ungdom på 116111.
Da får du snakke med en person som kan gi deg råd og hjelp.
Dersom du er ubekvem med å kontakte barneverntjenesten selv, vil helsesøster på skolen, eller andre voksne som du stoler på, kunne hjelpe deg. 

Du kan også ringe Kors på halsen for å snakke anomt og gratis med en voksen, dersom du synes det er vanskelig å oppsøke hjelp der du er.

 

Jeg legger ved linker til et par artikler som kan være relevante og gi deg råd og veiledning.

Jeg håper du bestemmer deg for å snakke med en voksen du stoler på om situasjonen din, slik at du kan få hjelp der du er. 
For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting, at samtalen går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

- Jeg vil melde fra til barnevernet, men hva skjer da?

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Jeg sliter skikkelig hjemme, og vil ikke bo hjemme lenger. Kan jeg, som ungdom, melde fra til barnevernet selv? Hva skje om jeg gjør det?

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra