Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye og når bør jeg spare i BSU. Hvor mye kan jeg låne?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte på om det er et krav om å ha 300.000 tusen kr. for å låne penger til bolig i BSU konto? Fikk BSU for 2-3 uker siden og overfører 10-8kr av og til har rundt en 50 lapp inne på BSU akkurat nå er det bra eller dårlig? begynner å bli litt bekymret over om jeg får lån eller ikke :) Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

BSU betyr boligsparing for ungdom. Du kan spare inntil 25.000 kroner i året. Dersom du har jobb og betaler skatt får du redusert skatten du skal betale med 20% av det du sparer. Dette gjør BSU til en veldig lønnsom spareform. Dersom du ikke jobber og betaler skatt er BSU mindre lønnsom.

Hvis du ikke har jobb og betaler skatt vil jeg anbefale deg å åpne en vanlig sparekonto. Det er flott hvis du sparer så mye du kan, uansett hva beløpet er. Når du kommer i jobb og begynner å betale skatt kan du overføre sparepenger fra sparekontoen til BSU-kontoen, slik at du får skattefradraget på 20%. Det har du antagelig ikke glede av nå, fordi jeg antar at du ikke betaler skatt.

Alle sparepenger er viktig hvis du har tenkt å kjøpe bolig i framtiden. Per i dag er det krav om at man har spart opp minst 15% av kjøpesummen for boligen. Det kan forandre seg til du blir over 18 år og kan ta opp lån til kjøp av bolig. Det er få som kjøper sin egen bolig før de er noen og tjue år. Du har derfor mange år på deg til å spare. Når du er ferdig med skole og studier og kommer i full jobb vil du antagelig har mye større muligheter for å spare enn du har i dag.

Uansett er det kjempefint at du sparer så mye du kan. Sparepengene vil du ha glede av senere.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Jente sitter med masse papirer (colourbox.com)

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Les mer

Spar til egen bolig med BSU

Flyfoto av Bergen sentrum (colourbox.com)

BSU er en forkortelse for boligsparing for ungdom. Men hvilke fordeler får du egentlig, og hva kan du bruke sparepengene til?

Les mer

Kjøpe bolig? Så lenge må du spare

Bygård i Oslo (foto: ung.no)

Du tenker kanskje ikke spesielt mye på at du en gang skal kjøpe din egen bolig? Likevel kan det faktisk være veldig lurt å starte sparingen allerede nå. Sjekk hvor lenge du må spare for din boligdrøm!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra