Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil flytte hjemmefra. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er så mei moren min. Selvom jeg bare er tretten vil jeg flytte hjemmefra. Moren min dytter meg inn føret på rommet mitt og kaller meg stygge ting. Faren min er grei, men han er sånn av og til han og. Dette gjør at jeg kutter meg, har lyst til å bo HIS noen jeg kjenner. Hva skal jeg gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det høres vanskelig ut for deg. Jeg forstår godt at det ikke føles greit å bli dyttet inn på rommet og kalt stygge ting. Og du har det såpass vondt nå at du også har begynt å kutte deg. Det er alvorlig. 

Jeg vil anbefale deg å gå til helsesøster eller sosiallærer på skolen og fortelle hvordan det er for deg hjemme. Der bør du også fortelle om kuttingen og be om hjelp til hvordan du kan finne andre måter å takle følelsene dine på. Jeg vil også tro det vil være godt for deg å få støttesamtaler over tid hos enten helsesøster eller sosiallærer. 

Dersom forholdene hjemme er alvorlig og bekymringsfulle, så kan du alltids ta kontakt med Barnevernet. De er der for alle barn og jobber for at barn/ungdom skal føle seg trygge og godt ivaretatt i hjemmene sine. 

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

- Jeg vil melde fra til barnevernet, men hva skjer da?

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Jeg sliter skikkelig hjemme, og vil ikke bo hjemme lenger. Kan jeg, som ungdom, melde fra til barnevernet selv? Hva skje om jeg gjør det?

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra