Hopp til hovedinnholdet

17-åring vil flytte hjemmefra når hun blir 18. Hva med økonomi?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 17 år, som fyller 18 om seks måneder. Jeg har lyst til å flytte ut når jeg fyller 18, selv om jeg ikke er ferdig med videregående enda. Jeg har det ikke vondt hjemme og jeg har gode foreldre, men nå kjenner jeg at det begynner å bli for mye å bo hjemme. Jeg er veldig klar for å bli selvstendig for å si det sånn. Med andre ord lurer jeg på hvordan dette fungerer, og hva som må til ang penger/tillatelse osv. Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei - og takk for at du skriver til oss.

Når du har fylt 18 år er du myndig og kan bestemme sjøl hvor du vil bo. Men som du skriver, det har jo ei økonomisk side når du fortsatt går på skolen.

Du kan ta en prat med rådgiver på skolen eller kontakte Statens lånekasse for utdanning og forhøre deg om muligheter til bortboerstipend og studielån. Det kan imidlertid være dumt å ta opp studielån allerede på videregående dersom du kan unngå det.

Du skriver at du har gode foreldre. Kan du invitere dem til en prat der du tar opp dette temaet? Snakk med dem om at når du blir myndig så føler du behov for å øve deg på å bli mer sjølstendig og forberede deg til dagen du skal flytte hjemmefra. Kanskje kan dere komme fram til en ordning som gir deg en større frihet eller større ansvar i forhold til egne valg?

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

familieterapeuten

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra