Hopp til hovedinnholdet

Kan utleier ta gebyr for fremleie mens jeg er på utveksling?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Jeg skal på utveksling og ønsker å fremleie rommet mitt. Utleier krever et gebyr på 2500kr for å tillate dette. (Overføring av kontrakt sier han). Jeg skal ta over rommet igjen etter sommeren. Kan utleier kreve dette gebyret? Kan han nekte framleie til personen jeg velger? Hva gjør jeg hvis han nekter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ved midlertidig fravær som du beskriver så vil du ha rett til å fremleie boligen etter husleieloven § 7-4. Dette innebærer at du leier boligen videre til noen andre, men fortsetter å betale husleie som vanlig etter din nåværende kontrakt.

Utleier kan bare nekte å gi samtykke til dette hvis forhold hos den du vil leie ut til gir "saklig grunn" til å nekte framleie, eller hvis leiligheten blir "klart overbefolket". Han kan altså ikke kreve et gebyr på 2 500 kr.

Hvis han nekter deg å fremleie uten saklig grunn, så ville jeg anbefale deg å kontakte et rettshjelpstiltak som Jussbuss eller Jussformidlingen, eller å melde deg inn i Leieboerforeningen, for å få konkret veiledning i saken din.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Depositum eller leiegaranti?

Jente på flyttefot (colourbox.com)

Det kan være dyrt å flytte inn i egen bolig for første gang. Noen utleiere tilbyr leietakere å tegne såkalt leiegaranti framfor å betale depositum. Er det lurt?

Les mer

Dette er ditt ansvar når du leier bolig

Boligblokk. (www.colourbox.com)

Når du leier bolig er det flere ting du har plikt til å gjøre. Her får du oversikt over noe av det du har ansvar for som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett