Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine vil ikke støtte meg økonomisk

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Eg blir straks kasta ut av huset av familia mi. Eg går på folkehøgskule og hår det bra der, men eg har ikkje tak over hovudet til Jul, og heller ikkje til påskeferien eller sommarferien. Eg har det ikkje bra med familia mi, og dei kan ikkje fordra meg, så eg slepp ikkje inn i huset lenger etter at eg reiser tilbake til fhs om nokre dagar. Foreldra mine har også sagt at dei ikkje lenger vil støtte meg økonomisk eller juridisk. Eg har lite pengar på eiga hand. Rundt 10 000. Kva kan eg gjere for å skaffe meg mat og bolig? Kva slags rettigheter har eg når eg blir kasta ut av heimen som 18-åring? Korleis skal eg kunne ha pengar til utdanning utan noko støtte frå familia og med eit lån frå fhs?

Besvart 13.11.2018 23:36
 

Svar
Hei

Uff det var en vanskelig situasjon du beskriver.

Hvis du ikke har det bra med familien din så er det kanskje best for deg å ikke være sammen med dem? Bra du har en fhs å reise til. 

Jeg anbefaler deg å snakke med en rådgiver på fhs om situasjonen din. Kanskje det også finnes en ungdomsveileder på NAV i den kommunen der du bor? Kanskje du kan søke om økonomisk støtte via NAV? Foreldre har ansvar for å dekke utgifter for ungdom i videregående opplæring. Jeg er litt usikker på hvordan du kan løse det hvis foreldrene dine plutselig bestemmer seg for å ikke betale for deg likevel. Kanskje du kan få et lån eller stipend? En rådgiver på skolen kan sannsynligvis litt mer om de reglene. 

Mange ungdommer flytter hjemmefra og klarer seg selv økonomisk fra 18-19 års alder. Søk om å få studielån og stipend, og prøv å få deg en deltidsjobb når du skal studere mer. Det økonomiske ordner seg sikkert på en eller annen måte. Ikke gi deg, og prøv å ta en utdanning. Det er kanskje også fint for deg å kunne snakke med noen om hvordan du har det? Kanskje det kan være fint for deg å snakke litt med helsesøster? Prøv å finn mer ut av hva du kan gjøre med situasjonen din selv. Du er i en sårbar og viktig alder nå. Det beste er om de voksne hjemme klarer å støtte og hjelpe deg sånn som du trenger. Men hvis de ikke er der for deg så må du kanskje finne andre å støtte deg til nå. Nå når du er over 18 år så trenger du kanskje ikke ha så mye med familien din å gjøre hvis de ikke er hyggelige mot deg?

Håper ting ordner seg på en god måte etterhvert. Les også tips i vedlagte artikler. Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Å bli voksen

Gutt og jente (colourbox.com)

Er du voksen? Noen ganger er det bussjåføren som spør, andre ganger er det din mor. Og et positivt svar kan få store konsekvenser. Dobbelt så dyr bussbillett. Fire ganger så mye husarbeid? Likevel gleder de fleste ungdommer seg til å bli atten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra