Hopp til hovedinnholdet

Vil jeg ha råd til å kjøpe bolig og ha bil?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hmm, Kikka bare litt på finn her om dagen å fant et rekkehus ikke langt unna som så intressant ut, koster. 1.4 mill kr, så om jeg om noen år til ser at den er til salgs igjen lurer jeg da på noen ting, kan man jobbe i butikk feks meny eller coop ekstra som har timelønn på 155kr circa å klare meg på det i timen til å bo alene å ha en katt, feks jobbe mandag-fredag kanskje litt på lørdag 7-8 timer, Er det nok til å bo alene å ha bil også feks? Eller vil jeg ikke ha råd til det?

Besvart 05.12.2018 15:07
 

Svar
Hei

Om du har råd til å kjøpe bolig vil avhenge av hvor mye boligen koster, hvor stort lån du må ha og hvor mye egenkapital du har - og selvfølgelig om du har tilstrekkelig inntekt.

Når banken behandler en søknad om lån til kjøp av bolig vil de se på to ting:

1. Du må ha (oppspart) egenkapital på minst 15% av kjøpesummen. Dersom boligen koster 1,4 mill må du ha minst kr 210.000 i oppsparte midler for å få resten av beløpet opp til 1,4 mill i lån. 

2. For å få et lån på f.eks i underkant av 1,2 mill vil banken vurdere om inntekten din er tilstrekkelig til å dekke både utgiftene på lånet og andre faste utgifter på boligen som strøm og forsikring, i tillegg til utgifter til mat, klær, husholdningsartikler, reise, evt. bil og alle andre utgifter. Banken tar vanligvis utgangspunkt i et standardbudsjett som Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) har laget. Du finner budsjettkalulatoren via denne lenken: www.hioa.no/Om-OsloMet/Senter-for-velferds-og-arbeidslivsforskning/SIFO/Referansebudsjettet/Kalkulator

Her kan du sjekke hva SIFO mener at en vanlig husholdning trenger til utgifter utenom boutgifter. Hvis du går inn på nettsiden til en av de store bankene kan du finne en lånekalkulator som viser hva et boliglån kan koste per måned. I prospektet på Finn.no til det rekkehuset du har sett på kan du finne ut hva de månedlige kostnaden knyttet til husleie/forsikring, kommunale avgifter og forsikring er. I tillegg kommer strømutgifter. Du kan jo spørre hva strømutgiftene er i den boligen du bor i nå.

Legger du sammen alle disse summene vil du finne ut hvor mye du ca må ha utbetalt i lønn for å kunne dekke alle utgifter.

Det er generelt dyrt å kjøpe en bolig dersom man er alene og må ta opp lån til store deler av kjøpesummen. Det blir enklere hvis man er to. 

Dersom du ønsker å kjøpe bolig er det viktig at du begynner å spare. Uten oppspart beløp eller økonomisk hjelp fra foreldre er det ikke mulig å kjøpe bolig. Når du begynner å jobb og betaler skatt er Boligsparing for ungdom (BSU) den aller mest lønnsomme spareformen for et senere kjøp av bolig.

I stedet for å ta den første og beste jobben når du kan slutte skolen vil jeg anbefale deg nøye om. Hva har du lyst til å jobbe med og hvilke utdannelse du bør ta for å kunne få en jobb du trives med, og som samtidig vil gi deg en tilstrekkelig stor inntekt til at du kan få det livet du ønsker?

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra