Hopp til hovedinnholdet

Jeg vurderer å bytte skole, hvordan bestemmer meg?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vurderer å begynne på en annen VGS på VG2. Skolen jeg vurderer ligger 8 timer unna og er liten, ca 40 elever. Det er en internatskole og gjennomsnittsalderen er 25 år. Jeg er 18 år, og skal kjøre opp til bil nå og kommer meg fra og til selv. Skolen er midt i blinken for meg faglig, og jeg tror jeg hadde likt fagene kjempegodt. Likevel synes jeg det er skummelt å flytte hjemmefra og jeg er også redd for å ikke får innpass i gjengen fordi jeg er yngre. Samtidig passer jeg ikke inn i det vanlige ungdomslivet, og har mange eldre venner fra før, vi forstår hverandre bedre. Jeg har slitt mye med psyken, og mamma er redd jeg skal bli syk igjen av alle endringene helt for meg selv. Jeg må også begynne "helt på nytt", langt utenfor miljøet jeg er i nå. Jeg har også mange gode venner her, og kan fortsette der jeg er. Nåværende skole er også internatskole, og jeg føler meg utenfor som en av de eneste som ikke bor der. Søknadfristen er 1. mars. Hvordan bestemmer jeg meg?

Besvart 08.02.2019 11:08
 

Svar
Hei jente 18 år.

Jeg forstår at det er vanskelig å bestemme seg for hva du skal gjøre overfor et så viktig valg som du står overfor her. Det er mange faktorer som taler for begge alternativene, samtidig som det også kan være en del negative faktorer ved begge to.

Utfordringen er at du kjenner både de positive og negative faktorene ved der du er nå, men du har ikke helt har oversikt over konsekvensene ved å bytte skole. 

Samtidig vet en at slike overganger er vanskelige, og jeg forstår at din mor er bekymret for at denne belastningen kan bli veldig tøff for deg. Derfor er det viktig at du er realistisk på at du må tåle den normale påkjenningen ved å bytte miljø og skole, som alle gjennomgår, i tillegg til de vanskene du har med hensyn til dine psykiske og sosiale vansker.

Jeg synes du skal ta en prat med sosialrådgiver eller helsesykepleier på skolen din. Sammen kan dere sette opp en oversikt over de positive og negative sidene ved begge alternativene. Hør på deres erfaringer og råd om hva som er lurt å gjøre i din situasjon. Og hva som finnes av andre muligheter. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg lykke til

 

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra