Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om utleie av OBOS-leilighet

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, når jeg eier en OBOS leilighet, så får jeg ikke lov å leie den til andre og tjene penger på det, MEN Når jeg eier en OBOS leilighet med 4 roms, så får jeg lov og leie ut 3 roms til fremmed folk eller familie, så lenge jeg bor sammen med dem!! Og når jeg bor sammen med dem, så gir de meg penge for de 3 soverom, de sover på. Det er fryktelig mye penge, men disse pengene blir jo brutto og ikke netto. Hvordan er det skatteetaten reagerer på å bo sammen med 3 fremmed folk som betaler for å sove hos meg?? Å det samme spørsmålet gjelder selveier også??

Besvart 21.02.2019 09:00
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Jeg regner med at du bor i en borettslagsbolig (de fleste OBOS-leiligheter er borettslagsboliger). Da er det, som du skriver, relativt strenge regler for utleie. For å kunne leie ut en leilighet i et OBOS-borettslag, må du som andelseier selv ha bodd i leiligheten i ett av de to siste årene. Boligen kan da leies ut til andre i opptil 3 år. Hvis du leier ut boligen til nærmeste familie eller midlertidig på grunn av utdanning e.l., er det derimot ingen lovbestemt tidsbgrensning for hvor lenge du kan leie ut.

Når det gjelder selveierleiligheter, står man i utgangspunktet helt fritt til å leie ut leiligheten sin. I noen tilfeller kan sameiet ha vedtekter om at de skal godkjenne utleie, men det må være en saklig grunn for at man skal kunne nektes dette, og det skal mye til.

Du kan lese mer om dette her.

Du spør om hvordan skatteetaten reagerer på at du leier ut rom i leiligheten din til fremmede folk som du bor sammen med. Hvis du leier ut mindre enn halvparten av din egen bolig, er leieinntektene skattefrie. Dersom du leier ut mer enn halvparten av din egen bolig, er det leieinntektenes størrelse som er avgjørende for skatteplikten. Hvis dine årlige leieinntekter er 20.000 kroner eller mindre, er inntektene skattefrie. Hvis de årlige leieinntektene er mer enn 20.000 kroner er inntektene skattepliktige fra første krone. Du kan lese mer om dette på skatteetatens nettsider. Hvis du synes noe er uklart, kan du kontakte skatteetaten direkte og spørre dem.

Lykke til!

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra