Hopp til hovedinnholdet

Jeg har virkelig ikke lyst til å flytte hjem igjen. Hva burde jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal gå et år på folkehøgskole til høsten, men etter det så ønsker jeg ikke å bo hjemme igjen. Jeg har mistet kontakten med vennene mine her, da de begynte på andre videregåendeskoler, og har slitt med å bli kjent med nye pga dårlig selvbilde. Nå har jeg på en måte fått en rolle som "hun sjenerte" her, da det har vært sånn siden jeg begynte på ungdomsskolen. Så jeg ønsker å flytte til en ny by og starte på nytt. Problemet er bare at jeg ikke kan begynne å studere neste år, fordi jeg må ta opp fag. Så jeg føler det er litt vanskeligere å finne ut hvordan jeg skal få det til, med tanke på bolig og økonomi. Jeg hadde tenkt til å ta et år der jeg bare tar opp fag og jobber vedsiden av, men jeg vet som nevnt tidligere ikke helt hvordan jeg skal få det til i en annen by. Jeg vet ikke hvordan jeg skal finne ut mer om dette, og finne en løsning. Jeg har virkelig ikke lyst til å flytte hjem igjen. Hva burde jeg gjøre?

Besvart 05.06.2019 07:44
 

Svar
Hei jente 18 år

Jeg forstår at du grubler på dette og bekymrer deg for hvordan det skal bli etter året på Folkehøgskolen. 

Jeg vil råde deg til å oppsøke rådgiver eller helsesykepleier på skolen din og be om støttesamtaler der. Det vil også være fint om du kom i kontakt med rådgiver eller helsesykepleier ved Folkehøgskolen også, så du har noen å snakke med når du er der, som kan hjelpe deg litt med dine bekymringer. Sammen kan dere finne en god plan for hvordan det skal bli for deg etter året der. 

Et år på Folkehøgskole kan gjøre mye godt for deg, og mange opplever en god utvikling igjennom det året, der de "lander" litt mer i hva de ønsker for seg selv og fremtiden. Forhåpentlig så blir det slik for deg også. Og kanskje det ikke er slik at du må flytte til en annen by for å ha det bedre med deg selv og sammen med andre?

Jeg tror det vil være veldig bra for deg med en skreddersydd plan for hvordan du kan gå frem etter året på Folkehøgskole, der målet ditt - slik jeg leser deg - er å få det bedre med deg selv. Dette er noe rådgiver på skolen kan mye om, så jeg ber deg ta kontakt der allerede denne uken. 

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra