Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil så gjerne flytte, er 15 år.

 

Spørsmål
Hei. Jeg er en jente på snart 15 år. Går i 10klasse på østlandet. Jeg har så ufattelig (!) lyst til å flytte til tromsø å bo rundt de menneskene jeg er glad i. Vokste opp der oppe og helt siden vi flyttet dit jeg bor nå har jeg villet flytte tilbake. (flyttet hit da jeg begynte i 2klasse.) Foreldrene mine ser ikke ut til å bry seg så mye om hva jeg mener. De forstår meg ikke. Har ikke så godt forhold til de lenger heller, etter en rekke kranglersom har foregått i flere år. (Har ennå arr på venstrearmen etter at moren min klikket mongo på meg i syden..)
Jeg har gudforeldre og en bestemor i troms, men jeg vet ikke om dette teller noe.
Har så lyst å gå videregående der. Jeg føler ikke helt at jeg trives her jeg er nå. I mange år har jeg trodd det skulle forandre seg, men det gjorde det aldri.
Foreldrene mine vil ikke la meg dra til tromsø, fordi de føler de må kontrollere meg uansett hva jeg gjør.De finner på mange idiotiske unnskyldninger for å "ha rett" og som ikke stemmer i det hele tatt. Jeg er ikke spesielt rebelsk som person. Mange av vennene mine mener foreldrene mine er helt jævlig kjipe.( Og believe me, det synes jeg selv også!) Jeg orker ikke det her mer.
Jeg kan gjøre nesten HVA SOM HELST for å få dra til tromsø, bo der på en hybel (f.eks) og ta min videregående utdanning der. Det ville gjort ting mye bedre, siden jeg trives over dobbelt så mye der oppe.
Det er det største ønsket jeg har, det eneste som står i hodet på meg. Savner alle der så utrolig mye hele tiden, blir trist og deprimert. Er det noe jeg kan gjøre?
(vær så snill, ikke si vent til du er 18, har hørt det MANGE ganger før).

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du jente 15 år med hjemmelengsel!
Poenget med å vente til du er 18 er at da kan du bestemme selv. Der betyr ikke at det ikke kan finnes andre løsninger. Det er foreldrene dine som er ansvarlige for deg etter loven til du er myndig. De er faktisk forplikta til å ha en slags kontroll over deg til da. De må samtykke i at du flytter hjemmefra, du har ikke lov til å skive under en leiekontrakt selv før du er 18. Er det noen av de menneskene du føler deg tilknyttet til i Tromsø som kan støtte deg i en prat med foreldrene dine? Hvis det er noen som du kan bo hos der oppe og som foreldrene dine stoler på kan de kanskje hjelpe deg. Hva vil du kunne love dine foreldre for at de skal gå med på å la deg flytte? Det er også mulig å gå på det familievernkontoret som dere tilhører for å få en prat om dette med en nøytral tredjeperson til stede. Mange har også god nytte av å snakke med helsesøster eller sosiallærer. Lykke til!

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra


Quiz: Hva vet du om sjøvett?

Når du møter en båt skal du...