Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en gutt på 18 år som ønsker å flytte for meg selv.

Gutt 18 år
 

Spørsmål
Hei. Jeg er en gutt på 18 år som ønsker å flytte for meg selv. jeg ønsker å flytte til Oslo. Jeg bor nå på et lite tettsted som jeg er drit lei, noen timer utafor Oslo. Jeg tenker på å søke jobb ett eller annet sted i Oslo, hvis jeg får noen jobb, flytter jeg etter med søknaden. Jeg har gode papirer som jeg mener er grunnlag for en vanlig jobb, som f.eks i en butikk, siden jeg da har jobbet i butikk før :-) Jeg lurer på om dette kan bli en tøff overgang, er redd for at jeg kan begynne å angre, når jeg først har flyttet på meg. Er jo tross alt en større by med flere mennesker, selvom jeg vil påstå at jeg er ganske kjent der borte. Jeg må jo også selvfølgelig søke om et lite lån slik at jeg kan få betalt depositum og de første månedsbetalingen. Har altså tenkt på å leie en billig hybel. Dette med lån.. er dette dumt å legge på skuldrene sine? Det blir jo en slags byrd? Er alt dette gjennomførbart? Er usikker...
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du kontakter oss og at du tenker gjennom dette.

Mange på 18 føler at tiden er kommet for å flytte for seg selv. Noen er mer klar for dette enn andre, men det er uansett viktig å tenke grundig gjennom valget man tar.

Jeg tenker umiddelbart på videre utdanning. Har du tenkt å ta noe mer skole? Det gjør deg sterkere i kampen for å få en jobb du bil kunne trives med i framtiden. Virkelig verdt å tenke på. Det gjør imidlertid ikke at du ikke kan flytte hjemefra når du evt er ferdig med videregående (du skriver ikke om du har gått videregående eller ikke). Om du studerer, kan du jobbe litt ved siden av og så får man stipend om man studerer ved en skole som er godkjent av lånekassen.

Det er sjelden lurt å ta opp lån for å betale på leie. Når det gjelder depositum, er dette imidlertid noe du får tilbake. Men husk at lånet skal betales tilbake med renter. Mange velger å låne penger til slikt av familen om man ikke har spart opp selv.

En del som flytter hjemmefra velger å bo i kollektiv med venner den første tiden. Kjenner du noen andre som skal flytte eller bor i Oslo, kan du jo sondere mulighetene her. Det betyr mindre utgifter (veldig viktig) og mer sosialt liv.

Det kan være en spennende utfordring å flytte til en stor by. Jeg regner med at du kjenner noen der, det gjør jo alt lettere. Men uansett hva du velger, er det viktig at du søker - og får jobb først. Leilighet eller hybel vil du kunne leie etterpå.

Ønsker deg lykke til. Snakk gjerne med foreldre eller venner om dette, hva du ønsker og hvorfor,så får du flere støttespillere i den viktige tiden du har foran deg uansett hva du velger.

Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Skal du flytte hjemmefra?

Noen flytter hjemmefra fordi de er nødt, enten fordi de ikke kan bo hjemme lengre, eller fordi skolen de skal gå på ligger langt unna foreldrenes bosted eller. Andre flytter hjemmefra for de selv ønsker det og føler det er på tide.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra


Quiz: Hva vet du om chatting?

Hva kan du lese om på www.slettmeg.no