Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 16 år å ønsker å flytte fra moren min. Jeg har hørt at man kan søke om ett eller annet så foreldre ikke bestemmer over deg, hvordan fungerer dette?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 16 år å ønsker å flytte fra moren min. Jeg nekter å bo her mer. Å flytte til pappa er ikke en mulighet i og med at han bor altfor langt borte fra alt mulig. Fosterhjem er heller ikke en mulighet. Jeg vil flytte for meg selv i en leilighet, men jeg får ikke lov av mamma. Jeg har hørt at man kan søke om ett eller annet så foreldre ikke bestemmer over deg, hvordan fungerer dette? Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Beklager at Du har ventet så lenge på svar!

 

Loven om barn og foreldre (barneloven) sier helt klart at det foreldre er juridisk og økonomisk ansvarlig for sine barn til de er 18. De må betale for barna sine uansett. Dette innebærer at foreldre må samtykke i at barn flytter ut før de er myndige. Man kan for eksempel ikke ta opp lån selv eller skrive under en husleiekontrakt før man er 18.

 

Det er kun barnevernet som kan overta omsorgen for barn mot foreldres vilje. Da er det snakk om omsorgssvikt det er snakk om. Det er noen som nærmer seg 18 som får hjelp til å flytte i egen leilighet men ikke alle. De fleste som blir flyttet får tilbud om fosterhjem eller institusjon.

 

Det er ikke uvanlig at foreldre og unge kommer i konflikt ettersom ungdommen stadig  blir eldre og mer selvstendig. Det blir vanskeligere å bli enige om en rekke ting. Kan det være en idé å få hjelp til å snakke med moren din om hvordan dere kan ha det hjemme? Det kan være venner, naboer eller slektninger som dere begge stoler på. Helsesøster kan også brukes. Det aller beste er kanskje å ta kontakt med familiekontoret der dere bor. Der er de eksperter på å hjelpe familier løse konflikter.

 

Dersom disse forslagene ikke føles riktig for deg kan du ta kontakt med barnevernet, enten der du bor eller på alarmtelefonen 116 111.

 

Håper dette er til nytte for deg!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra