Hopp til hovedinnholdet

jente på femten år, og kort sagt, så føler jeg meg moden nok til å flytte hjemmefra.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på femten år, og kort sagt, så føler jeg meg moden nok til å flytte hjemmefra. Jeg trives ikke noe særlig hjemme. Min mor er usympatisk og kjeftete. HUn kaller meg for mange idiotiske ting som strider imot sannheten. Feks. "Du er så lat og dum!! Du klarer ikke en dritt du oppfører deg som om du er fem år gammel" Dette her er regnspikka løgn. Jeg har fast jobb, og tjener til det jeg trenger. Har jobbet på mange forskjellige steder, og har MANGE attester som viser at jeg er ekstremt moden for alderen, og har gode pendagogiske evner.Har til og med jobbet som lærer i en liten periode. De anbefaler meg uforbeholdent til andre arbeidsgivere osv. SÅ DERFOR ER DET HUN TULL SOM IKKE ER SANT! Jeg har dobbelt så mye livserfaring som vanlige mennesker på min alder! Og alle sier at jeg er skikkelig hardtarbeidene og kan nå skikkelig langt! Og det er noe jeg VET at jeg kan Men sånn som det er nå, klarer jeg ikke bo hjemme med all den kjeftinga..Å bo hjemme hemmer meg. I tillegg så er dagsrutinene i hjemmet vårt helt merkelige, og passer dårlig med slik som jeg behøver å ha det! Har selvsagt prøvd å finne en mellomting om hva som passer for henne og hva son passer for meg, og diskutert dette med henne, men hun gir blanke og kjører sitt eget løp. det blir for dumt for meg rett og slett. Jeg vet at jeg kunne klart meg så mye bedre om jeg flytta ut. Da er det bare meg å ta vare på, mine egne rutiner som må tas hensyn til. Klarer ikke å få noe system på meg selv np som jeg bor hos henne. Å flytte ut, krever selvsagt veldig mye modenhet og mye ansvar av en selv som person. Og om jeg flytter ut, så vet jeg at det ikke vil bli festing (Jeg hater å feste) skole og jobb vil bli høyest prioritert. Skal sørge for at husleie, strøm osv vil bli betalt i tide. Jeg er ett ansvarlig menneske! I det fylket jeg bor i, er alle skolene lett tilgjenelige, med alle mulige linjer, så jeg kan ikke bruke utdannelse som påskudd for å flytte hjemmefra... Og hun lar meg ikke flytte ut! Så går det an å søke seg bort fra hjemmet sitt på et vis? Jeg trenger at noen voksne, fornuftige mennesker i dette fylket som forstår mitt behov! Jeg hadde klart meg bedre alene! Og hun hadde klart seg bedre. Trenger bortebo stipend..Som jeg ikke er kvalifisert til siden jeg bor for nærme skolen..Og jeg trenger en eller annen slags myndighet som tar meg ut fra hjemmet! JEG ER MODEN NOK! Hva kan jeg gjøre? Hva øker mulighetene mine for å flytte ut? Antakelig ingenting, men jeg er desperat..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Håper jeg forstår deg riktig når du skriver at du er lei av å bo hjemme, og lei av at din mor er usympatisk og kjeftete. Du sier at du har jobbet forskjellige steder og har gode pedagogiske evner. Videre så skriver du at de daglige rutinene deres er merkelige, men du skriver ikke noe om hvordan de er merkelige, bare at de passer deg dårlig. Du ønsker å flytte for deg selv, og du vil sørge for at du klarer å betale strøm og husleie i tide, og også at det ikke vil bli noe festing. Skole og jobb vil du prioritere. Du ønsker deg noen voksne fornuftige mennesker i det fylke som du bor i som forstår ditt behov.

Det som slår meg når jeg leser din mail er at det høres ut som om du trenger noen som forstår deg og som kan snakke med deg om disse tingene. Jeg tenker at du går i 10.klasse på en ungdomsskole og der er det en helsesøster/sosiallærer. Er det en mulighet å oppsøke en av disse å få snakket om de tingene som skjer hjemme og få noen råd på hva du kan gjøre for å få det bedre hjemme? Helsesøster kan også henvise deg videre til et familiesenter der du bor, hvor du kan komme å prate om det som er vanskelig. Dersom du ønsker det, kan de ha en samtale med deg alene, eller med både deg og din mor for å finne ut av hvordan dere begge skal jobbe videre for at dere kan få det bedre. Dersom du etter dette ønsker å flytte allikevel, så er det en mulighet å snakke med barneverntjenesten der du bor, forklare de hvordan du har det og så er det opp til de å vurdere om du bør flyttes fra hjemmet ditt. Mest sannsynlig vil det da ikke bli på en hybel, men kanskje til noen fosterforeldre.

 

Håper dette gav deg noen tanker om hva du kangjøre videre.Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med alarmtelefonen 116111

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra