Hopp til hovedinnholdet

Skaffe hybel. Jobb for 16-åring. Rett på støtte hjemmefra?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 16 år som har søkt medier og kommunikasjon som mitt valg på videregående. Jeg har søkt på en skole i nærheten og en som ligger 1.5 timer unna. Skolen som ligger nærmest er en skole hvor snittet ligger meget høyt, mens den som ligger lengre unna har ett lavere snitt for å komme inn, og derfor regner jeg med at jeg ikke kommer inn i nærheten pga karakterer. Jeg lurer derfor på hvordan jeg går fram når jeg da må flytte hjemmefra i en alder av 16 år? Har noen spørmål jeg vil oppsumere slik: 1. Hvordan skaffer man seg en hybel, og hvor mye(lite) burde dette koste, med tanke på at man må gjøre innkjøp av mat og andre artikler? 2. Hva slags jobber passer en 16-åring som går på skole med lekser? 3. Har man rett på økonomisk støtte hjemmefra? Håper på ett konstruktivt svar :-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takkf or spørsmål!

 

Så bra at du planlegger allerde nå, fo det er mye som må ordnes hvis du skal flytte hjemmefra.

 

Du bør først og fremst sette opp et budsjett for hvor mye penger du planlegger å bruke hver måned, hvor mye penger du får i stipend fra Lånekassen, samt alle utgifter og inntekter du har. Dette kan være lurt at gjøres sammen med foreldrene dine. Siden du fortsatt er under 18 år, er foreldrene dine fremdeles økonomisk ansvarlig for deg. Lag derfor en plan sammen for hvor mye penger du har, hva som koster og hvilke regninger som må betales hver måned. Dere mmå også avgjøre hvordan foreldrene dine skal bidra rundt dette. Som du nevner er det også lurt å skaffe seg en liten deltidsjobb ved siden av skolen. Dette kan hjelpe litt på økonomien. Når du er 16 år kan du ha ekstrajobb noen kvelder i uken (eller helgejobb) i butikk, på kafé, på restaurant, gå med avisen, jobbe i fornøyelsespark, ryddehjelp på hotell eller liknende. I artiklene under dette svaret finner du enda flere tips til konkrete jobber du kan søke.

 

Et annet tips kan være å legge godt merke til hva ting koster når du er i butikken framover. Når man skal flytte hjemmefra for første gang er det lett å glemme utgifter til småting som toalettpapir, vaskemiddel og liknende. Finn gode og billige alternativ, og skriv ned alle artikler som må kjøpes inn når du skal bo for deg selv.

 

Tenk godt gjennom hvordan du skal bo til høsten. Har skolen internat der du skal bo på hybel? Eller skal du leie en hybel privat? Eller planlegger du å dele en leilighet med andre? Sjekk priser og sett deg inn i leiemarkedet på stedet der du skal flytte. Ledige hybler finnes ofte på finn.no og hybel.no. Prisnivået varierer ut i fra hvor du skal bo, hvor sentralt leiligheten/hybelen ligger, størrelse og standard på leiligheten. Eksempelvis er en hybel i Oslo med middels standard veldig mye dyrere enn samme typs hybel utenfor de store byene. Sett deg derfor inn i leiemarkedet på forhånd, og sjekk annonser for bolig til leie på stedet du skal flytte til. Vær også nøye med å finne ut hva som faktisk er inkludert i leieprisen, i forhold til for eksempel strøm. Hvis du har spørsmål om leiekontrakt, depositum eller dine rettigheter når det gjelder å leie et sted å bo, ta gjerne en prat med Leieboerforeningen.

 

Hvis du skal flytte langt hjemmefra, vil du ha rett til bostipend fra Lånekassen. På Lånekassens støttekalkulator kan du regne ut hvor mye stipend du vil ha rett til totalt.

 

Under dette svaret har jeg lagt ved noen artikler som kanskje kan gi deg enda flere tips på veien.

 

Riktig lykke til med planleggingen, dette blir spennende!


 

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett til.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrense
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrense