Hopp til hovedinnholdet

Lyst til å flytte hjemmefra for å få mer frihet fra foreldrene mine.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 som har utrolig lyst til å flytte hjemmefra for å få mer frihet fra foreldrene mine. Jeg har ikke snakket med dem, men jeg snakket med psykologen min om det, men hun mener det er for tidlig. Jeg syns ikke det er det. Jeg har hatt litt problemer med å komme meg på skolen før sommerferien, men jeg tenker litt at det kanskje kunne vært litt lettere om jeg hadde bodd for meg selv og fått mer selvstendighet på den måten. Problemet er jo at jeg har hverken penger eller jobb, så jeg kunne ikke betalt selv, og jeg tror neppe foreldrene mine ville betalt for meg.. Hva synes dere jeg bør gjøre? Synes dere jeg burde snakke med foreldrene mine om det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Jeg lurer på om det finnes andre alternativer for deg? Du spør om du bør snakke med foreldrene dine om dette. Jeg tenker at du kan forsøke å få til en samtale med foreldrene dine om hvordan du har det hjemme, og hvilke ønsker du har. Hvis det er vanskelig å få til en god samtale med dem, kan du få hjelp til dette på familievernkontoret. Der kan du få hjelp av en terapeut til å få frem budskapet ditt. Foreldre må ofte lytte til barna på en litt annen når det er en terapeut tilstede. Kanskje dere kan komme frem til noen løsninger som dere alle kan være rimelig fornøyde med?

 

Nærmeste familievernkontor finner du på bufetat.no. Tilbudet er gratis.

Du setter frihet fra foreldrene dine og selvstendighet i sammenheng med at du ikke kommer deg på skolen. Jeg tenker at man kan se på dette på mange måter, men at det er nærliggende å tenke at man ikke er klar for å flytte hjemmefra hvis man ikke i utgangspunktet klarer å ta ansvar for å komme seg på skolen. Med andre ord: Kanskje du bør klare skolen før du tenker på å flytte?

 

Vennlig hilsen

Relasjonspsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra


Quiz: Hva vet du om religionsfrihet?

Hvem er paven religiøst overhode for?