Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å flytte sammen med bestevenninnen. Får ikke lov av foreldre. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går nå i 10ende og planlegger å gå neste år på en privat vgs som er 4 mil unna der jeg bor. Jeg har tenkt å bo i hybel med ei fantastisk bestevenninne. Problemet er at foreldrene mine er uenig i dette å bo med min aller aller bestevenninne. De mener jeg bør begynne å utvikle meg med å bo med fremmede folk. Pointet er at jeg tror jeg har en slags angst eller en deprimisjon for å tilbringe tid med folk jeg ikke kjenner. Jeg åpner meg ikke lett for andre og har valgt én bestevennine og det er da denne jenta jeg hadde i utgangspunktet tenkt å bo med. Jeg kan stole på henne, og vi har oftest samme meninger om ting så jeg mener det hadde vært mye enklere og tryggere for meg å bo med henne. Vi står hverandre så utrolig nært og hun er den beste bestevennen jeg har hatt noen sinne. Jeg vet jeg ville ha møtt henne hver dag på skolen osv, men jeg skjønner bare ikke poenget med at det er så bra jeg bor med noen andre fremmede? Det at jeg utvikler meg når jeg bor med fremmede? Greit, de har jo et poeng, men jeg utvikler meg nok med at jeg bor et stykke unna foreldrene mine, og jeg må ta vare på meg selv, vaske huset, lage mat osv. Jeg utvikler meg nok med dette, og jeg synes det blir feil at jeg skal gruve meg for å komme hjem hver dag. Jeg føler ikke jeg kommer til å klare å snakke med de om ting og heller ikke være meg selv rundt de. Så hvorfor ikke gjøre det enkelt, sånn at jeg kan bo med min beste venninne? Jeg er jo med bestevenninna mi hele tiden på skolen osv, og hun er den beste venninna jeg har hatt. Hun er skikkelig spesiell og det føles som om vi er på en måte sjelevenner. Foreldrene mine mener at jeg burde være mindre avhengig av henne og prøve å få andre venner. Men, det funker liksom ikke. Ting fungerer ganske greit mellom oss to. Jeg mener, vi kan være alvorlige når vi må fordi vi skjønner alvoret i ting, og vi kan gjøre lekser sammen uten å forstyrre En mulighet for at foreldrene mine reagerer slik, er at i alle mine år på barneskolen, så har jeg hatt mange "liksom bestevenninner" sånn at jeg hadde hatt mange "venner". Så begynte jeg på ungdomsskolen og det var da jeg møtte henne. Da ble alt forandret og jeg endelig "meg selv" i en person. Jeg kunne endelig være meg selv for en gangs skyld og fortelle mine dypeste hemmeligheter til noen. Jeg sier ikke det at foreldrene mine prøver å rive meg bort ifra henne.. Jeg vil bare få noen gode argumenter til å overtale foreldrene mine, og få svar om det er sant om jeg utvikler meg med å bo sammen med andre ukjente (personlig mener jeg det funker dårlig og kan bli verre), eller om man utvikler seg nok med å bo unna foreldrene sine og ta vare på seg selv. Hehe ble litt langt dette her... Men, hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål!

Mitt beste råd til deg er du setter deg ned sammen med foreldrene dine, rundt et bord - og legg frem saklige argumenter på hvorfor du bør få lov til å gjøre det du vil.

 

Jeg synes du har mange argumenter i det du skriver til meg. Når du skal snakke med foreldre dine, er det viktig at du fremstår som fornuftig og reflektert. Ikke bli sint, skrik eller rop, men fortell at du har tenkt igjennom dette godt. Vis at du har overveid for og i mot.

Begynn først med å legge fram hvorfor du ikke bør flytte sammen med ukjente mennesker. Fortell om at du har tenkt tanken at du kanskje kan ha en slags sosial angst og at du vil grue deg for å komme hjem til noen du ikke kjenner. Det er viktig at du får formidlet hva det kommer til å gjøre med deg og selvfølelsen å ikke bo med venninnen din.

 

Deretter må du legge fram ryddige og gjennomtenkte argumenter på hvorfor du bør få bo sammen med hun du vil. Jeg synes du bør si noe om tillitsforholdet du har til bestevenninnen din - at det er henne du klarer å være åpen med og være 100% deg selv rundt. Fortell at ved å bo hjemmefra, vil du alikevel utvikle deg ift. mat, vask etc, og at det derfor kan være godt å ha trygge rammer rundt seg i form av en god venninne.

 

Når du snakker med foreldrene dine, få til en dialog på hvorfor de er så opptatte av at du ikke skal bo med venninnen din. Er det kun fordi de tenker at du bør bo med ukjente grunnet opplevelsen? Eller har venninnen din hatt noen form for problemer, slik at foreldrene dine tenker at hun ikke er bra for deg?

 

Å bo sammen med ukjente kan ofte være veldig skummelt og rart i begynnelsen. Etterhvert blir man bedre kjent, og plutselig har man fått en ny, god venn! Alle erfaringer, lærer man og utvikler seg av. Uansett hva du og foreldrene dine bestemmer deg for, blir det sikkert  en veldig spennende tid fremover. Lykke til med å legge frem argumentene dine - jeg håper du fikk noen tips!

 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra