Hopp til hovedinnholdet

Kan utleier kreve kontant leiebetaling? Og har eier lov til å ha nøkkel?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg flyttet hjemmefra for ca. en måned siden fordi de ikke har videregående der jeg bor. Jeg bor i en ganske stor hybel et stykke fra skolen, jeg har eget bad og kjøkken. Det eneste problemet er de jeg bor hos. Da mamma og jeg kom hit for å se på den, var det damen i huset som viste oss rundt og skrev under på kontrakten. Vi ble enige om 3800 kr i husleie (strøm og internett inkludert) og at det skulle betales inn på et visst kontonummer. Etter at jeg hadde flyttet inn, var det mannen i huset som hadde tatt styringa. Plutselig ville han ikke ha pengene på den kontoen, men kontant. Dette er noe som blir veldig vanskelig, siden jeg bare har Visa Electron og ikke kan ta ut mer enn 3500 kr i uken. Dessuten er jo det rart, for man skal da ikke plutselig endre noe uten samtykke fra den andre parten? Han har tydeligvis også lagt ned kontoen slik at det ikke går an å sette inn penger på den. Jeg føler ikke at jeg har så mye jeg skulle sagt siden jeg bor i deres hus på en måte, men har jeg rett til å si imot? Det er også noe annet, og det er det med "min avdeling" og "deres avdeling". Min avdeling, som består av soverom og stue kombinert, en liten gang, kjøkken og bod, er skilt fra huset med en trekkspilldør. Badet og vaskerom deler jeg med de jeg bor hos, men de har eget bad i andre etasje. Tidligere har jeg hatt en krok på denne døren slik at de ikke kommer seg inn hit når jeg ikke er her, uten at noe er avtalt på forhånd. Her om dagen hadde han plutselig låst døren, slik at det skal bli lettere for han å komme inn hit for å sjekke? For et par uker siden sa han at jeg bare skulle låse døren, fordi de hadde ikke noe å gjøre der, med mindre annet er avtalt. Jeg synes dette er veldig rart. Han er veldig opptatt av at jeg ikke har varme på når jeg ikke er tilstedet, og han sa at han hadde vært inne flere ganger og kjent at det var kaldere her enn på badet. Er dette lov? Det er jo min del av huset som de har leid ut til meg. Eller har han lov til å gå inn hit og sjekke? Nøkkelen han bruker til min inngangsdør og deres inngangsdør er tydeligvis den samme, så han kommer seg jo inn hit uansett. Følelsen av at han, og resten av familien, kan komme hit og snoke mens jeg er på skolen er veldig ubehagelig. Har han noe å gjøre her i det hele tatt? Kan jeg si imot om at han skal komme inn på hybelen min? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Aller først, som leier har du alltid rett til å kreve å få betale leien via bank. Dette er også noe vi anbefaler på det sterkeste. Når du betaler via bank har du bevis på at du har betalt leie, og når du betalte leien. Det er bare å avvente å betale leie til du har mottatt kontonummer du skal betale leien til.

 

Eier har heller ikke lov til å gå inn og ut av den delen du leier uten at du har gitt han tillatelse til det, og uten at han har gitt beskjed i rimelig tid på forhånd. Om du har mistanke om at eier går inn i leiligheten uten ditt samtykke, eller uten at du vet om det, kan du låse av den og ikke gi han nøkkel.

Med vennlig hilsen

Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra