Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 18 år, trives ikke hjemme. Vil flyttte, men får ikke øk. hjelp.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hej. Jeg er 18 år, trives ikke hjemme, og jeg har ikke et godt forhold til foreldrene mine. Jeg vil flytte for meg selv, men jeg får ikke noe støtte eller økonomisk hjelp fra foreldrene mine. Hva er det jeg kan gjøre? Jeg vil ikke bo hjemme mer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Du skriver at du ønsker å flytte, og at du ikke trives hjemme. Du skriver også at du er 18 år, men sier ingenting om du går på skole.

 

Så lenge du er over 18 er du myndig og etter loven har du lov til å ta selvstendige beslutninger. Men du viser til en viktig del av det å være voksen, og det er å innse at man trenger penger for å klare seg selv. Det koster å bo for seg selv. Dessuten koster det en del å betale regninger for hybel, strøm, mobil, mat og klær. Legger ved en artikkel under svaret som sier noe om hvor mye det koster å bo for seg selv.

Det er lurt å snakke med foreldre om grunnen til at det ikke er så bra at du bor hjemme. Kanskje dere sammen kan finne løsninger som gjør at du lettere kan leve i 'familiesituasjonen'? Husk å legge fram saken din på en rolig og gjennomtenkt måte, da er det lettere å bli hørt. Skriv gjerne ned noen notater så du husker hva du vil si.

 

Du er over 18 og har slik anledning til å inngå leiekontrakt av bolig. Det koster å bo for selv selv, se vår artikkel om dette.

Du kan få bostipend fra Lånekassen hvis du går på videregående skole. Du kan ikke bo sammen med foreldrene dine, og må i tillegg oppfylle et av følgende krav:

  • Skolen ligger 40 km eller mer fra foreldrehjemmet
  • Reisetiden mellom hjem og skole er tre timer eller mer tur-retur
  • Det er spesielle forhold som gjør at du ikke kan bo hjemme

Spesielle forhold må kunne dokumenteres av PP-tjenesten, psykolog, familiekontor, sosialkontor eller liknende.

Sjekk om du kan få stipend (og hvor mye) hos Lånekassen. De har også en egen støttekalkulator der du kan finne ut hva du kan få i støtte.

Ønsker deg og familien din lykke til. Håper dere kan finne en løsning som passer godt og som gjør at dere bevarer et greit forhold og at du samtidig har mulighet til å kunne studere eller gå videre på skole om det er aktuelt for deg.

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra