Hopp til hovedinnholdet

Kan utleier nekte meg å ha hund?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har leid en kommunal bolig, jeg har fått lov av kommunen og ha hund, og de ga ingen restruksjoner på hvor mange jeg kunne ha. (Jeg har 2) Men når jeg flyttet inn her var det ett helvette, jeg fikk beskjed av boligstyrern her at jeg måtte søke om og ha hund. Jeg hadde da bare den ene med meg for den andre var fremdeles hos mamma. Jeg søkte om hund og fikk godkjent dette, men så hentet jeg den andre hunden min og problemene startet virkelig. Det er nemlig ikke lov ifølge boligbyggelaget og ha mer enn èn hund. Jeg ser virkelig ikke problemet, de er avhengige av hverandre og det blir ett helvettes bråk om jeg ikke har begge to ilag hjemme når jeg drar. Jeg har fått beskjed om at den ene hunden skal UT, jeg har søkt om og ha begge med vedlagt legeattest men det godtaes ikke. Er det noe jeg kan gjøre!? Jeg bor på ett sted der det er nærmest umulig og finne seg sted og bo og prisene er skyhøye. Dette var ett sted jeg skulle få bo i minst tre år og nå ønsker jeg ikke bo her, jeg føler meg kriminell men må jo nesten bare bli. Men jeg kvitter jeg ikke med hundene mine som jeg har hatt i 4 og 3år fordi at noen idiotiske regler sier det som jeg ikke ble informert om før jeg flyttet inn. Vi må da ha noen rettigheter her!? =(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Utgangspunktet er at utleier kan fastsette de husordensregler han vil, deriblant et forbud mot dyrehold (eventuelt et forbud mot å ha flere enn én hund). Imidlertid har man en bestemmelse i husleieloven som sier at selv om utleier har fastsatt et forbud mot dyrehold, kan leier likevel ha hun dersom gode grunner taler for det, og dyreholdet ikke er til ulempe for utleieren eller øvrige brukere av eiendommen.

 

Hva "gode grunner" er må vurderes konkret. Et klart tilfelle er eksempelvis at leieboer trenger førerhund, men også velferdshensyn og sosiale hensyn kan tas i betraktning.

 

"Ulempe" må også vurderes konkret. Her vil momenter som støy, lukt, allergiske reaksjoner hos brukere av eiendommen etc. være momenter.

 

Om man ikke blir enig med utleier om dyreholdet vil det være Husleietvistutvalget/Forliksrådet som vil kunne ta stilling til dette. De vil da veie behovet til leieboer opp mot eventuelle ulemper, og foreta en konkret vurdering basert på det.


Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine