Hopp til hovedinnholdet

Kastet ut hjemmefra. 18 år. Har ikke penger. Skolen vanskelig pga må jobbe.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Nå har det seg sånn at jeg har blitt kastet ut hjemme fra. Jeg er jo 18 år og myndig, så det er vel egentlig greit. MEN problemet mitt er jo at jeg ikke får borteboer stipend i fra lånekassen, fordi jeg ikke bor langt nokk vekke fra skolen. (bruker sikkert 1.5 time pendling hver dag). Jeg får heller ikke støtte fra NAV siden jeg fortsatt går på videregående, og mamma og pappa har ikke økonomi til å betale hybel + mat til meg. Jeg klarer heller ikke å tjene nok på en måned til å klare å betale hybel, mat og strøm på en måned siden jeg fortsatt går på skole. Egentlig hadde jeg ikke tenkt å jobbe dette året, fordi jeg skal gå påbygg og det er et ganske tungt år, og i fjor fikk jeg skikkelig problemer med skolen og lekser fordi jeg jobbet og ikke orket å gjøre lekser etter jobb. Så hva skal jeg gjøre? Jeg er jo 18 år, får ikke bo hjemme lenger og har ikke penger til å bo for meg selv. Trenger virkelig hjelp, for jeg vet ikke hva jeg skal gjør lenger. Trenger penger!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

 

Det høres ikke ut som du har det så lett om dagen, og det er helt naturlig at situasjonen din går ut over skoleprestasjonene. Har du snakket med noen om hvordan du har det og det som har skjedd? For det synes jeg absolutt du skal gjøre. Kanskje hjelper det litt bare å få sagt i fra, få det ut på en måte. Det å gå med tankene og alle problemene helt for seg selv gjør ofte alt mye verre. Hvis det er vanskelig å snakke med foreldrene dine med en gang, kan både helsesøster og rådgiveren på skolen være lure steder å starte. De har tid til å lytte, og kan hjelpe deg med å se situasjonen litt utenfra. Kanskje har de gode forslag du ikke har tenkt over selv, til hvordan hverdagen kan bli bedre.

 

Rådgiveren din på skolen skal kunne komme med konkrete forslag til hvilke rettigheter du har og evt. støtteordninger. Det kan feks være at du har rett på grunnstipend som du kan lese mer om i den vedlagte artikkelen.

 

Dine foreldre har i utgangspunktet en forsørgerplikt overfor deg (også økonomisk) fram til du fullfører videregående skole. Det følger av barneloven.

 

Det er derfor utrolig viktig at dere får snakket sammen når alle har tid og ingen er stresset. Prøv å finne løsninger som kan fungere for alle, enten du skal bo for deg selv eller hjemme hos dem. Hvis det er vanskelig å komme fram til noe eller alt fører til krangling, husk at en tredjeperson ofte kan være til god hjelp. Dere kan avtale et møte med familievernkontoret, eller spørre om et møte med helsesøster eller rådgiver på skolen. En tredjeperson ser gjerne situasjonen litt utenfra, tar ikke parti, men prøver å hjelpe dere til å lage avtaler som fungerer.

 

Riktig lykke til videre!

Hilsen utdanningsrådgiveren og juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett til.

Les mer

Student med dårlig råd?

Tomme lommer (colourbox.com)

Støver det i lommeboken din? Det finnes mange gode triks og tilbud dersom du er student og ønsker å spare.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettigheter
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettigheter