Hopp til hovedinnholdet

Vanskelig hjemme, hvordan går jeg frem for å flytte for meg selv?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg virkelig orker ikke å bo hjemme lenger. Situasjonen min har forverret seg siden jeg kom hjem fra folkehøgskolen, og jeg vet ikke lenger hvor jeg skal gjøre av meg. Jeg prøver så godt jeg kan å gjøre faren min og stemoren min til lags, jeg hjelper til med klesvask og slikt og vasker huset en gang i uka, og stemoren min går bokstavelig talt rundt etter meg og drar fingeren over der jeg har vasket. Jeg må gjøre det på nytt igjen, og det er svært slitsomt. De har sjekket gjennom rommet mitt, og gått igjennom sakene mine når jeg er borte, jeg føler at privatlivet mitt blir krenket. Når jeg prøver å konfrontere dem med hva jeg synes de burde skjerpe seg på, så motargumenterer de med at min psykiske helse har vært dårlig (depresjoner) og at jeg ikke gjør noen nytte, og at jeg tynger dem med mitt humør. Dette gir meg skyldfølelse, og føler ikke jeg får "kommet meg" fra depresjonene, men jeg får flere ting å tenke på som gjør hverdagen min besværlig. Faren min har et svært eksplosivt sinne, han har aldri slått meg, men han river tak i armen min og rister meg hardt. Jeg blir ikke behandlet i forhold til alderen min. Jeg kan heller ikke bo hos moren min, jeg flyttet derifra når jeg var liten fordi hun har alkoholproblemer. Jeg har heller ingen nære slektinger jeg kan flytte til uten at det skaper mer problemer for meg fra her jeg bor, men jeg vet at å flytte kommer til å lette tilværelsen min. Nå leter jeg etter jobb, så jeg får råd til å komme meg ut og vekk senest til sommeren, men jeg trenger råd til hva jeg skal gjøre. Jeg vet ikke hvordan jeg skal gå frem for å skaffe meg en hybel, og jeg vet ikke om jeg er for gammel til at min situasjon spiller noen rolle til å få hjelp fra noen til dette. På forhånd takk for tiden deres.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Hei

 

Det høres virkelig helt forferdelig ut å ikke ha det godt i sitt eget hjem, og at din far og stemor klager så mye på deg. Det er tungt å være deprimert, men det er enda tyngre når noen sier at måten man har det på plager dem. På en måte høres det ut som om de sier at du skal "ta deg sammen", og alle som vet hvordan det er å være deprimert, vet at det ikke går ann.

 

Om du ikke har en behandler (psykolog eller lignende) ville det nok være lurt å finne det. Å snakke med noen om disse tingene kan være til god hjelp. Du kan gå til din fastlege og fortelle om hva du strever med, så vil han/hun kunne henvise deg til noen som er flink.

 

Før du starter boligjakten er det viktig at du setter deg ned og tenker grundig gjennom hva slags hybel du er på jakt etter, hva du har råd til å betale, hvor stor den må være, hva slags beliggenhet den skal ha osv. Når det gjelder måter å gå frem for å finne annen bolig er det noen måter å gjøre dette på, men det enkleste er nok enten å bruke nettverk (familie/venner/bekjente) eller søke på boligformidlingstjenester. Det kan være lurt å "spre ordet" blant folk du kjenner om at du er på jakt etter bolig - veldig mange leier bolig av folk de kjenner, eller av noen som kjenner noen man kjenner. Om man ikke har et slikt nettverk finnes det flere nettsider man kan søke etter bolig på. Den meste kjente er nok finn.no. På den siden kan du både søke etter hybler på bestemte steder, til en bestemt pris osv. Du kan også ta kontakt med kommunen du bor i, og undersøke om de kan formidle bolig til deg.

 

Ta godt vare på deg selv og lykke til

 

Psykologen og Leieboerforeningen  /ung.no

 

 

 

  

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra