Hopp til hovedinnholdet

Kan man bli kastet ut av leiligheten når man ikke betaler husleien?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Har hatt noen enormt dårlige måneder når det kommer til lønn, og slitt med å betale for leiligheten, ettersom måneden her har vært ekstremt bra, og neste lønn blir adskillig mye høyere enn før, hadde jeg tenkt å få ordnet opp i problemene jeg har skaffet. Så kommer grunnen til at jeg endte opp her.. I dag da jeg kom hjem, hadde jeg fått et brev fra namsfogden, om å møte opp og hente et skriv av noe slag. Leste litt om det på nettet, og jeg har aldri følt en slik redsel før i hele mitt liv ! Blir jeg virkelig kastet ut av leiligheten? Eller finnes det en måte å få ordnet en avtale med fogden? Vennligst svar fortest mulig, ettersom jeg er desperat etter svar ! Mvh Livredd Gutt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Som en klar hovedregel vil man få varsel i relativt god tid, og muligheten til å komme med innsigelser/egen versjon av saken i en utkastelsessak. Du nevner at du har slitt med å betale leien i tide, men at du snart vil klare å betale all husleie.

 

Det er i prinsippet to grunnlag for utkastelse som kan være aktuelle ved betalingsmislighold. Det ene er utkastelse grunnet betalingsmislighold - du skal da ha fått opplyst i eget varsel fra utleier om at du kan betale deg "fri" fra utkastelsen om du betaler all skyldig leie med renter og omkostninger. Om det er et slikt varsel du har fått er det viktig at du betaler alt utestående, og da stanses utkastelsen, og leieforholdet løper videre.

 

Det andre alternativet er en heving. Du skal også da ha fått eget varsel fra utleier først. Den saken behandles ikke av namsmann, men av tingrett. Du vil også her få mulighet til å komme med innsigelser.

 

I og med at du nevner namsmannen antar jeg det er det første alternativet som gjelder for deg. Du må da betale all leie innenfor de frister som namsmannen gir deg - da stanses utkastelsen. Om du er usikker på frister eller beløp, så kan du kontakte namsmannen for å få veiledning.

 

Det kan også være lurt å kontakte andre som kan gi deg rådgivning, eksempelvis Leieboerforeningen. Det kan også være du har krav på fri rettshjelp i denne situasjonen. 

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett