Hopp til hovedinnholdet

Muligheten for barn fra USA til å komme å bo i Norge uten foreldrene sine.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg er ikke sikker på om dette var riktig tema, men det var ingen som passet helt til dette tilfellet. Uansett, spørsmålet er som følger: Jeg er en gutt på 16 år, men dette handler i hovedsak ikke om meg. Jeg har en veldig veldig nær venninne som bor i USA. Hun er født og oppvokst i USA, og har amerikansk statsborgerskap, osv. Hun er 14 år, fyller 15 neste år. Hun har mye problemer. Faren jobber mye utenbys. Moren slår henne og behandler henne generelt veldig dårlig. Hennes eneste bror er i forsvaret og er utplassert i Japan. Hun har mye problemer i familien ellers. Hun blir mobbet på skolen. Hun har ikke mange venner. Hun har som sagt veldig mye problemer. Dette har også ført til selvskading (kutting)... Det som da egentlig er spørsmålet, er om det er noen mulighet for henne å komme hit og bo med meg og min familie. Hun har ingen andre steder å gå. Hun trenger dette. Jeg bor hjemme med mine foreldre (de er skilt men bor kun maks 10 min til fots fra hverandre. Bor annenhver uke hos hver) og min yngre bror. Er dette noe som er mulig å gjøre? Og i så fall, hvordan, og hvilke prosesser osv må vi gjennom da? Jeg har ikke snakket med mine (eller hennes) foreldre enda, da jeg tenker at det er best å sjekke ut mulighetene først. PS: jeg ber ikke om noens personlige meninger om hvor lurt dette er, jeg vil bare vite om det er mulig og hvordan/hva som må til. Hun bor i Georgia i USA, og jeg bor i Oslo, Norge. Bare sånn at det ikke blir noen misforståelser der.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Din venninne er veldig heldig som har en god venn som bryr seg så mye om henne da det ikke høres ut som at hun har det noe bra hos sin familie. Før jeg svarer på spørsmålet ditt, vil jeg presisere at jeg bare kan svare på hvordan det norske regelverket er og ikke hvordan regelverket i USA er.

 

Det som ville kunne være mulig å anbefale er at dere undersøker hvilke muligheter hun eventuelt har til å komme til Norge som utvekslingselev, dersom hennes foreldre går med på det. Hvis hun har muligheten til å komme til Norge som utvekslingselev, vil det også være mulig at din familie kan søke om å få være vertsfamilie for henne. Dette er selvfølgelig noe dere må undersøke nærmere. Dersom hun får muligheten til å komme til Norge som utvekslingselev, vil hun også ha muligheten til å få en oppholdstillatelse for studenter som gjør at hun kan oppholde seg i Norge mens hun er utvekslingselev.

 

Dersom det ikke lar seg gjøre for henne å komme til Norge som utvekslingselev, kan det bli mer problematisk for henne å komme til Norge. Det er på grunn av reglene om utlendingers adgang til Norge. Fordi hun ikke har noen tilknytning til Norge (jeg antar i alle falle det siden du sier hun er amerikansk statsborger som er født og oppvokst i USA), vil det ikke uten videre være lett for henne å få en oppholdstillatelse i Norge. Det at hun er under 18 år og derfor avhengig av å ha omsorgspersoner som kan ta vare på henne mens hun er her, er også et element som kan bidra til utfordringer for henne.

 

Jeg vil også gjøre deg oppmerksom på at det i USA, som i Norge, finnes et barnevern som vil kunne ha muligheten til å hjelpe din venninne. Dersom hun ønsker det, vil jeg anbefale at hun tar kontakt med dem og ber dem om hjelp.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra