Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bør jeg gå frem ved fremleie?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal fra nyåret fremleie rommet mitt. Når jeg eventuelt finner en som ønsker å fremleie hvordan gjør jeg med kontrakten. Kan jeg bruke den samme som jeg har med utleier? Altså at jeg skriver ut den samme og endrer på det som må endres. Finnes der noen standard fremleie kontrakter på nett? Lurer også på hvordan det blir med depositum. Jeg og utleier har jo opprette en depositumskonto, men bør dette også gjøres mellom meg og fremleier? Er det vanlig å kreve depositum ved fremleie i og med at det må opprettes en ny konto, eller kan jeg være trygg så lenge noen stiller med garanti på en viss sum? På forhånd takker jeg for eventuelle svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Når du skal fremleie ut rommet ditt blir jo du utleier for vedkommende du leier ut til, samtidig som du fortsatt er leieboer i opprinnelig leieavtale, og er bundet av den kontrakten du har med utleier. Fordi du er bundet av opprinnelig leieavtale kan det være fornuftig at du bruker samme type avtale til fremleietakeren din. Om du bruker samme type avtale er du sikret at eksempelvis vedlikeholdsplikter er de samme. Bare sørg for å opplyse i avtalen at dette er en fremleieavtale. Det du også må huske på er at du fyller ut korrekt informasjon, eksempelvis vedrørende oppsigelsestid, depositum, husleie og lengden på leieforholdet, eksempelvis; leieforholdet er kun på ett år fordi dette er et fremleieforhold og hovedleieforhold opphører den xxxx.

 

Det er vanlig at det også kreves depositum av fremleietaker, og dette anbefales også. I og med at det er du som er utleier er det du som eventuelt må betale for opprettelsen av depositumskonto. Det anbefales at du enten har depositum eller garanti. En garantisum vil også kunne være en god sikkerhet for leieforholdet, men da bør du være sikker på at garantisten eventuelt har garantisummen i fall leieboeren din misligholder avtalen.

 

Trenger du mer rådgivning, eller hjelp til å fylle ut kontrakten, kan du ta kontakt med eksempelvis Leieboerforeningen, JURK eller Juss-Buss, eller finne mer informasjon på Boligjegeren.

 

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett