Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta opp lån og hvordan skaffe leilighet

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei , er en 18 år gammel gutt .. Lurte på hvor det er mulig å ta opp lån? Har en inntekt på ca 15 000 etter skatt .. Men foreldrene mine ber meg om å flytte ut å stå på mine egene ben.. Så jeg må nesten skaffe en leilighet iløpet av 5-6 Mnd, noe ut vei på det ? Takk på forhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du er 18 år og myndig og kan påta deg det ansvaret og de forpliktelsene et lån medfører. Med en inntekt på kr 15 000 etter skatt, og uten registrerte betalingsanmerkninger antar jeg at det vil være lett for deg å ta opp et forbrukslån. Forbrukslån har imidlertid svært høy rente og høye gebyrer, så det lånebeløpet du tar opp vokser mye innen du har betalt det tilbake. Jeg vil derfor oppfordre deg til å tenke deg nøye om før du tar opp et forbrukslån. Du har kanskje sett Luksusfellen på TV og sett hvor mange vanskeligheter utgifter til forbrukslån kan medføre for økonomien. Jeg vil heller oppfordre deg til å prøve å spare penger mens du bor billig hjemme. Dersom du vil flytte for deg selv etterhvert trenger du å spare opp penger til depositum. Utleier krever vanligvis et depositum tilsvarende 3 måneders husleie satt inn på konto i dere begges navn. De fleste ønsker etterhvert å kjøpe seg sin egen bolig. For å kjøpe bolig kreves det at du har spart opp penger til egenkapital. BSU (Boligsparing for ungdom) er den gunstigste spareformen for ungdom. I tillegg til høy rente, får du redusert skatten din med 20% av det du sparer, opp til kr 20 000 per år. BSU vil være veldig nyttig å ha når du en gang skal kjøpe deg din egen bolig.

Hvis du tenker på å flytte hjemmefra og leie bolig kan du f.eks sjekke leiemulighetene i det område du ønsker å flytte til på finn.no. Det kan være lurt å planlegge flytting i god tid, slik at du både har fått spart opp de pengene du trenger til depositum og skaffet deg ting du trenger i leiligheten før du flytter inn. Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra