Hopp til hovedinnholdet

Hva er kravet til egenkapital ved kjøp av bolig og hvor lenge må jeg spare?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hallo. jeg er en lærling 19 år. vært lærling ett år nå snart som barne og ungdoms arbeider. lønna ække akk stor men klart å spare meg opp til 60 000. og regner med å klare 160 - 170 tusen neste år. men det jeg da lurer på er: 1. hvor mye treneger man i egenkapital/formue for å fått tatt opp ett lån på hus til ca 1,5 mill til 2 mill? 2. hvor lenge regner dere med at jeg da såfall må spare? lønn som bua i mndn er ca 30 tusen om ikke litt til. 3. hvor lnag tid kan det ta for meg å nedbetale lånet? om jeg da skal ha det ned så fort som mulig. Takk på forhond :) P.S vill gjerne finne meg bolig så fort som overhode mulig, helst innen 1-2 år om det i det hele tatt er mulig...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først må jeg si at jeg er imponert over at du har klart å spare opp kr 60 000 på lærlingelønnen din. Flott!

Finanstilsynet pålegger bankene å passe på at de som tar opp lån til bolig ikke låner mer en 85% av kjøpesummen. Det betyr at boligkjøperne må spare opp/skaffe 15% egenkapital. For en bolig som koster 2 mill utgjør dette kr 300 000. Klarer du deg med en bolig til 1,5 mill utgjør det kr 225 000. Dette er mye penger å spare opp for en enslig person som vil kjøp sin egen bolig. Derfor kan det være lurt å finne en så rimelig bolig som mulig eller eventuelt kjøp bolig sammen med andre, slik at man kommer innenfor på boligmarkedet.

Når du er ferdig med lærlingeperioden vil du forhåpentligvis ha mulighet til å spare mer enn i dag. Nedenfor følger en lenke til en simulator som heter Sjef i eget liv. Den beregner nettopp hvor lenge man må spare for å kunne kjøpe boligen man ønsker seg. Her kan du legge inn det du tror du kommer til å tjene når du er ferdig som lærling. Videre kan du lage budsjett for utgiftene dine og legge inn sparebeløp. Du kan også legge inn antatt kjøpesum for bolig. På tidslinjen nederst vil det fremkomme hvor lang tid det tar å spare opp tilstrekkelig til å kjøpe en gitt bolig. Dessverre mangler simulatoren et felt for å legge inn oppsparte midler. Tiden vil derfor bli beregnet utfra at du ikke har spart opp noe på forhånd. Du må dermed selv trekke fra antall måneder som det du har spart opp representerer, når du bruker det sparebeløpet du har lagt inn i budsjettet (f.eks. 60 000 delt på et sparebeløp på f.eks kr 6000 per måned = 10 måneder).

Lykke til!

 

sjefiegetliv.husbanken.no/


Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra