Hopp til hovedinnholdet

Hva blir månedlige utgifter ved å leie eller eie bolig?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg vil flytte for meg selv. Hva må jeg tenke på til utgifter per mnd hvis jeg skal leie/kjøpe noe? Mvh. Jente fra Skien

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Leieprisene og kjøpsprisen for boliger varierer mye utfra hvor i landet du ønsker å bo. Du kan for eksempel gå inn på Boliger til leie på Finn.no og se hvilke boliger som er tilgjengelige i det området du ønsker å flytte til, og hva du må betale per måned i husleie. I tillegg til husleien må du vanligvis også betale inn et depositum til utleier, normalt et beløp tilsvarende 3 måneders husleie. Opplysninger om dette og andre betingelser finner du i annonsen.

Du kan også gå inn på Boliger til salgs på Finn.no og se hvilke boliger som er til salgs. Annonsen vil inneholde en antatt salgspris for boligen. I tillegg finnes opplysninger om husleie, fellesutgifter eller andre driftsutgifter for denne boligen. I tillegg til de faste driftsutgiftene i boligen som kjøpes, må de fleste låne penger til å dekke kjøpesummen. Finanstilsynet pålegger bankene å passe på at lånet ikke er høyere enn 85% av kjøpesummen for boligen. Dersom du kjøper en bolig til kr 1 mill, må du ha minst kr 150 000,- i oppsparte midler (egenkapital). Når banken behandler en lånesøknad fra deg vil de spørre deg om du har egenkapital, og de vil vurdere om du har en inntekt som er stor nok til å betale renter og avdrag på lånet (låneutgiftene) ved siden av driftsutgiftene i boligen og det du trenger til å leve av og betale andre utgifter med. På bankenes hjemmesider finner du lånekalkulatorer som viser hvor mye forskjellige lånebeløp ved forskjellig tilbakebetalingstid blir i månedlige utgifter.

De fleste kjøper sin egen bolig på et eller annet tidspunkt. Med dagens krav til egenkapital er det veldig lurt å starte å spare så tidlig som mulig. Den aller beste spareformen for ungdom er BSU (Boligsparing for ungdom). Når du sparer på BSU-konto i en bank får du (i tillegg til ganske høy rente) tilbake skatt du har betalt på inntekten din. Spart skatt tilsvarer 20% av det beløpet du har spart, inntil 20 000 per år. Spart skatt utgjør dermed inntil kr 4000 per år.
For mange unge kan det være lurt å spare mest mulig mens man bor hjemme hos foreldrene. Det er vanligvis forholdsvis dyrt å leie bolig, og for mange er det krevende å klare å spare opp egenkapital til kjøp av bolig ved siden av å betale leieutgifter.

Det er derfor lurt å forsøke å finne ut av hva som er viktig for deg og planlegge litt for framtiden.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra