Hopp til hovedinnholdet

Finner ikke noen hybel eller bokollektiv som er billige nok

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg vil flytte hjemmefra så snart som mulig, men jeg finner ikke noen hybel eller bokollektiv som er billige nok til at jeg har råd til å bo der... Hvordan kan jeg finne et billig sted å bo så fort som mulig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

Kjempebra at du har begynt hybeljakten. Mange synes det er vanskelig å finne seg et sted å bo. Derfor er det viktig at du er forberedt på at denne prosessen kreves stor innsats og mye tid. Har du sjekket alle disse alternativene?

  • Skal du gå på skole? I så fall bør du sjekke om det finnes internat ved skolen du skal gå på eller om skolen formidler hybler til leie. Dette er ikke spesielt vanlig, men enkelte steder finnes muligheter. Kanskje vet også noen av de som jobber på skolen om noe. Hvis du skal studere ved en høgskole eller et universitet, bør du sjekke om du kan leie en studenthybel. Dette er ofte billigere enn å leie på det private markedet, og studenthyblene er forbeholdt studenter. Les mer i artikkelen under dette svaret.
  • Kjenner du noen som du kan flytte sammen med? Ofte er det flere større leiligheter til leie. Hvis dere går flere sammen om å leie en større leilighet så er det kanskje enklere å finne noe ledig. Les mer om det å bo sammen med andre i kollektiv i artikkelen under dette svaret.
  • Let på det private markedet gjennom eksempelvis www.hybel.no/ og www.finn.no/. Sjekk også mange flere aktuelle nettsider der det ligger leiligheter til leie i artikkelen under dette svaret.
  • Du kan legge ut annonse på nettet/henge opp lapper om at du er på hybeljakt. Heng opp lapper i nærbutikken, biblioteket og den lokale kafeen på stedene der du kan tenke deg å bo. Fortell også alle du kjenner at du er på boligjakt. Kanskje skal noen bekjente leie ut kjelleretasjen, eller de kjenner noen andre som har et ledig rom til leie på stedene der du vurderer å flytte.
  • Du bør sjekke om du kan bo hos andre du kjenner i begynnelsen, mens du leter etter et eget sted å bo.
  • Du kan sjekke med kommunen du skal flytte til om det finnes egne leiligheter som kun leies ut til ungdom. Dette finnes bare noen steder, men kontakt kommunen og spør for sikkerhets skyld.

 

Lag deg gjerne en bolig-CV som du kan levere når du går på visninger. På denne kan du skrive litt om deg selv, og gjerne med telefonnummeret til en referanse utleier kan kontakte. På denne måten vil du fremstå ekstra motivert og profesjonell, og dermed skille deg ut positivt i mengden hvis det er stor rift om hyblene du går på visning for.

 

Det er viktig at du setter opp et skikkelig budsjett som viser hvor mye det vil koste å bo for seg selv, og hva slags prisnivå du skal lete blant når det gjelder å leie bolig. Som en del av dette bør du sjekke med Lånekassen om du har rett til støtte derfra hvis du skal gå på skole, og eventuelt hvor mye dette utgjør. Kanskje bør du også finne deg en deltidsjobb eller helgejobb ved siden av skolen, og eventuelt jobbe inn penger med en sommerjobb i feriene. 

Lykke til, håper dette ordner seg for deg snart!


Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Derfor bør du søke studentbolig

Studentbolig på Ås (Foto: NMBU/Benjamin A. Ward)

Som leietaker i en studentbolig tar studentsamskipnaden ansvar for huset i sin helhet, og du kan fokusere på deg selv og studiene. Det er stor rift om studenthyblene hvert år, så søk i god tid.

Les mer

Vil du bo i kollektiv?

Bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene, som vil spare penger og ha det sosialt. Men tenk gjennom dette før du velger hvem du skal bo med.

Les mer

Tips til deg som er på boligjakt

Boligsøk (foto: ung.no)

Er du på jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg fem gode tips til hvor du bør lete.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra