Hopp til hovedinnholdet

jeg fyller snart 18 år og har veldig lyst til å flytte for meg selv

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fyller snart 18 år og har veldig lyst til å flytte for meg selv først og fremst for få konsentrert meg 100% skolearbeidet mitt uten forstyrrelser. Jeg har lyst til å flytte ut for meg selv også pga en del krangler med foreldrene i det siste, men det er uansett ikke hovedårsaken. Jeg lurer på hvilke muligheter jeg har for å flytte inn for meg selv? Er for eksempel en leilighet i et studenthus et godt alternativ? Er det mulig å få bukt med husleien uten å ha en jobb? Har fått høre det er en del støtteordninger som kan hjelpe med husleien om du ikke har jobb. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!

I og med at du er 18 år så har du rett til å flytte hjemmefra. Men husk at det er dyrt å flytte hjemmefra, og mens man går på videregående er det vanskelig å tjene veldig mye penger. Derfor bor de fleste da hjemme. Man må ha nok penger til husleie, strøm, mat og husholdningsartikler og andre utgifter. Har man en fulltidsjobb, så klarer man som regel å betjene alle disse utgiftene, men i og med at du fortsatt går på skole, så kan det være vanskelig å klare tjene opp alt du trenger. I artiklene under svaret kan du lese mer om kostnader til mat og annet du bør tenke over i forhold til det å flytte hjemmefra. 

Lånekassen har et bostipend. Kravene for å få bostipend er at det er 40 km mellom der foreldrene dine bor og skolen, eller at reisetiden er på mer en 3 timer. Når det gjelder reisetid, så regnes også tiden det tar å komme seg til og fra bussen med, og det samme gjør ventetid før skolen begynner. 

Lånekassen kan i noen tilfeller se bort i fra kravet om avstand og reisetid, men da må det være tungtveiende årsaker til at man ikke kan bo hjemme. Disse årsakene må dokumenteres.

Først av alt anbefaler jeg deg altså til å lese gjennom artiklene under svaret, og deretter snakke med foreldrene dine om flytteplanene. Studenthybler er som regel forbeholdt studentene som går på høgskoler/universitet, men du kan jo eventuelt høre med rådgiver ved skolen din om han eller hun vet om noen løsninger. Det kan også bli billigere å flytte om man har noen å flytte med og slik kan dele utgiftene.

Jeg håper dette hjelper deg litt på vei.

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke råd til egen bolig? Du kan ha krav på bostøtte

Jente med flytteeske (colourbox.com)

Har du dårlig økonomi kan du få hjelp av Husbanken og kommunen din til å skaffe deg bolig. Les mer om du er en av de som kan få støtte.

Les mer

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Skal du flytte hjemmefra?

Noen flytter hjemmefra fordi de er nødt, enten fordi de ikke kan bo hjemme lengre, eller fordi skolen de skal gå på ligger langt unna foreldrenes bosted eller. Andre flytter hjemmefra for de selv ønsker det og føler det er på tide.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lån og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lån og støtte