Hopp til hovedinnholdet

Hvordan klage på dårlig behandling på GID Klinikken?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, er transgutt som lurer på hvordan jeg kan klage på BUPA og GID-klinikken. Er utrolig lei av at de kalles meg "hun" uten å spørre om det er greit, kaller min identitet en "lidelse" (dette er et problem med norske lover om transpersoner generelt, men særlig GID-klinikken og BUPA burde vite hvor krenkende det er), bruker mitt fødselsnavn uten tillatelse, krever svar på for private spørsmål (alt fra onani til seksualitet), ikke respekterer at jeg vil bli kalt transperson, ikke ord som "transe" eller "transseksuel", har gammeldagse stereotyper om hva det er å være gutt, at kravene om å være den "riktige" typen transperson for å få lov til å bestemme over EGEN kropp er for strenge, og at GID-klinikken har et monopol de ikke burde ha som gjør at de får for mange pasienter, venting tar lang tid og man har ingen alternativ. Er dette noe jeg kan klage til dem om eller må jeg sende klager til politikere? Begynner å bli mer og mer forbanna på å sitte og leke hyggelig med et system jeg hater.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 18 år

Takk for sterkt brev, veldig trist å høre om din opplevelse!

Jeg vil anbefale deg å klage på de tingene som du opplever som krenkende, dette er den eneste måten å si ifra om, at det du opplever ikke er greit.

Når det gjelder hvor du kan klage, tenker jeg tilbakemeldingen kan rettes både mot de som har "behandlet" deg på BUPA og GID klinikken  (eller Nasjonal Behandlingstjeneste for Transseksualisme som det heter i dag), men også politikerne. Det er jo de som har bestemt at det kun skal være ett sted hvor man kan få behandling i Norge.

Fra Januar 2014, kom det i Norge nye lover som omhandler rettighetene om at ingen skal bli diskriminert eller trakkasert på bakgrunn av sin kjønnsidentitet. Dette gjelder i alle offentlige rom. Dette er en lov du kan vise til, når de ikke respekterer navnevalget dit.

Dersom du ikke opplever at de tar deg på alvor, vil jeg anbefale deg å klage det inn for LDO, likestillings og antidiskriminineringsombudet. De kan hjelpe deg videre med rettighetene dine også imøte med politikere.

Vil også anbefale deg å vise dem de retningslinjene som gjelder for den behandling og helseomsorg som gjelder for transseksuelle, transpersoner og personer som ikke er kjønnsnormative, Standards of Care, syvende versjon. 

Helsedirektoratet har på bakgrunn av det du beskriver, satt ned en egen ekspertgruppe som skal se på hvordan behandling og tilbud fungerer per idag.

Min erfaring er derfor at det på dette omerådet er en sterk endring, og at fokus er på vei til og flyttes.Tendensen er at det i større grad enn tidligere er den som eier kroppen som kan si noe om hva som er riktig for seg når det gjelder kjønn og justering i forhold til at det "utenpå" skal stemme bedre overens med det "inni".

Vi vet jo slik du beskriver, at mangfoldet rundt kjønn er mye mer enn to kategorier, naturens variasjon er mangfoldig. Derfor vil vi mennesker også gjøre kjønn på veldig mange forskjellige måter

Vil anbefale deg å ta kontakt med Skeiv Ungdom sitt transnettverk. De har mange erfaringer du kan ta med deg på veien. Du kan også ringe Ungdomstelefonen, legger ved en artikkel du kan se på.

Ønsker deg masse lykke til, heier på deg!

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet? Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering