Hopp til hovedinnholdet

Jeg får dårlig samvittighet etter jeg har spist noe usunt, og ser meg selv i speilet og får dårlige selvtillit.

Jente 15 år
 

Spørsmål
hei, jeg er en aktiv jente på 15 år. Jeg er ca 168 cm og ca 52kg. Jeg trener regelmessig og spiser est mulig sunt. Jeg får dårlig samvittighet etter jeg har spist noe usunt, og ser meg selv i speilet og får dårlige selvtillit. Noen ganger har jeg prøvd å stikke fingeren i halsen for å spy opp d jeg har spis, men får det ikke til. Jeg får igjen god selvtillit når jeg får snille kommentarer på hvor tynn jeg er og når jeg ser på bilder av folk med skikkelig anoreksia og er sykelig tynn. da spiser jeg bare mer. Men etter det igjen får jeg dårlig selvtillit. Har jeg et problem eller er det bare alderen som gjør det? Jeg har veldig lyst til å bli modell eller danser, men tørs ikke ettersom jeg har småe bryst og er veldig lav, går det ann å spise\trene seg til større bryst og bli høyere? :S Jeg har også mistet mensen. Jeg hadde den når jeg var 13 år og hadde den noen ganger. og så fikk jeg den veldig uregelmessig.Nå er det ca. 1 år siden jeg har hatt det. Jeg føler meg tykk når jeg ser meg i speilet og vet at jeg ikke greier å bli tynnere. ettersom jeg liker mat veldig godt, men prøver bare å lure meg selv til å ikke spise så mye :( er det noen galt med meg ? : '(
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Vektkurven viser at du ligger under gjennomsnittet, men innenfor normalområde for din høyde. Det betyr at du ikke bør bli noe tynnere nå.

Det er fint for kroppen din at du spiser sunn mat og trener regelmessig. Når du er så standhaftig og flink det meste av tiden, er det synd at du ikke kan kose deg med noe som ikke er så sunt en gang i blandt uten å få dårlig samvittighet. Det er jo ikke slik at du går opp i vekt eller blir usunn av å spise noe ekstra av og til. Det er det du spiser til vanlig som er avgjørende her.

Det å stikke fingeren i halsen for å kvitte seg med mat du angrer på at du har spist, er ikke særlig lurt. Dette kan fort ta overhånd og utvikle seg til anoreksi. Anoreksi er en snikende sykdom som kan få et veldig alvorlig forløp, den kan ta helt kontroll over livet ditt og ta mange år å bli frisk av. De som har utviklet anoreksi mister energi og overskudd, og må etter hvert sette mange framtidsplaner på vent. Dette er i hvert fall ikke forenelig med å bli modell og danser! 

Du spør om du har et problem eller om det bare er alderen som gjør det. Jeg vil svare begge deler. Du har helt klart et problem når dette med kropp og mat tar så stor del av kreftene dine og blir styrende for hvordan du har det med deg selv. Samtidig er det desverre ganske vanlig at jenter på din alder har det sånn.

Mitt råd er at du finner fram til en klok voksen som du kan dele disse tankene med. Dette kan være foreldrene dine, en slektning, lærer eller helsesøster. Du kan snakke med de på helsestasjon for ungdom eller be fastlegen din hjelpe deg videre til en psykolog.

Det går nok desverre ikke an å trene seg til større bryster. Brystene dine er ikke ferdig utviklet enda, så det er likevel gode muligheter for at de vil vokse seg større. Dessuten er du slett ikke lav, men over gjennomsnittet for jenter på din alder. Her må du nok gjøre en jobb for å godta deg selv som du er!

Til slutt dette med mensen. Ut fra det du skriver, er du ikke så tynn at du skulle ha mistet mensen av den grunn. Det er derfor litt rart at den ikke har kommet på ett år nå. Dette synes jeg du skal ta opp med fastlegen din eller med lege på helsestasjon for ungdom.

Lykke til!


Vennlig hilsen helsesøster.
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Diverse
Tilbake til spørsmål og svar


Quiz: Rettigheter for elever

Hvor søker man om stipend og studielån