Hopp til hovedinnholdet

Har legen min taushetsplikt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på en ting..har legen min taushetsplikt? kan jeg dra å prate med han om depresjonen og selvskadingen min uten at han tar kontakt med foreldrene mine? og kan han gi med antidepressiver (?) uten at foreldrene mine vet om det? jeg har også i det siste forstått at jeg virkelig trenger hjelp. jeg føler det er en annen person inni meg av og til som gjør ting jeg ikke vil. Når denne personen tar over kroppen min får jeg nesten en blackout og har ingen tanker.. for noen dager siden var det rett før jeg druknet megselv, men så kom jeg til megselv igjen og fikk helt sjokk, jeg vik ikke dø.. men en annen del av meg vil dø.. det er vanskelig og forklare. Men jeg vetikke hvordan jeg skal si dette til foreldrene mine, de pleier å reagere ved å bli sinte og sure på meg istede for å hjelpe meg.. hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du har det veldig vanskelig nå og at det er viktig at du får hjelp. Det er tøffe tanker og følelser du strever med, og det høres ut som du bærer på mye av dette helt alene nå. Det er bra at du har klart å skrive til oss om det og at du ønsker hjelp. 

Fastlegen har taushetsplikt når ungdom er over 16 år. Når man er mellom 12 og 15 år, skal man bli hørt og  kan man også gå til legen uten foreldrene sine. Men da kan det hende at legen tenker de opplysningene som kommer fram er så viktige at foreldre bør vite det. Hvis du ønsker å snakke med legen din om dette, synes jeg du skal gjøre det, og så kan legen vurdere om han eller hun tenker at foreldrene dine bør vite det eller om det kan bli mellom dere.  

Det er mange som synes det er vanskelig å snakke med andre om negative tanker og følelser, jeg tror mange er redde for at andre ikke vil forstå eller at de ikke vil ta det på alvor. Det kan være tungt å fortelle det til noen hvis det ikke blir til hjelp. Samtidig vet vi at det er viktig å snakke med noen når man strever med selvskading og selvmordstanker og at det kan gjøre at man får det bedre. Jeg håper derfor at du kan finne mot til å fortelle en voksen om det du strever med, kanskje en av foreldrene dine eller en annen voksen i familien din? Det høres ut som du er litt bekymret for hvordan foreldrene dine vil reagere, men jeg tenker de kanskje vil sette pris på at du deler det og at du vil føle en lettelse etterpå. da trenger du ikke skjule det for dem, og de kan støtte deg videre og hjelpe deg med å kontakte legen din. 

Hvis du ønsker noen å snakke med, kan du også gå til helsestasjonen for ungdom der du bor, der jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog. Du kan gå dit alene og uten å ha bestilt time på forhånd, på nettsiden til kommunen din kan du finne åpningstider. 

Ønsker  du noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg håper du vil holde ut og ha troen på at du vil få det bedre. Søk hjelp og ta vare på deg selv, du er en viktig og verdifull person. Lykke til videre!

 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Diverse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om diverse